Nyheter
Tyska politiker sticker ut - låter sin kristna tro påverka i politiken
Ny studie visar att de låter sin tro forma många av sina beslut i förbundsdagen
Hur påverkas politiker i Tyskland, Österrike och Schweiz av sin kristna tro? Ganska mycket, enligt en ny studie som gjorts av en tysk religionsforskare.
Vanessa Kopplin har frågat politiker på nationell nivå från bland annat Socialdemokraterna SPD, Kristdemokraterna CDU och De Gröna. Det visar sig att det finns en hel del politiker som är troende, och att tron påverkar deras politiska gärning.
Hon blev överraskad att det är så många tyska politiker som har en kyrklig bakgrund.
– På den tyska förbundsdagens hemsida ger många parlamentsledamöter en hel del information om sina kyrkliga engagemang, berättar Vanessa Kopplin och nämner förra förbundskanslern Angela Merkel som ett exempel.
Merkel, som avgick som förbundskansler i december 2021, hade enligt Kopplin ”aldrig några problem med att beskrivas som prästdotter”.
I Österrike och Schweiz är det inte lika vanligt att politiker är öppna med sin övertygelse när det gäller tro och religion. I båda dessa länder ses ofta tro som en privatsak, är Vanessa Kopplins slutsats.
Hon ser detta som ett uttryck för hur kulturen ser ut i dessa länder. Som exempel nämner hon att den senaste militära konflikten i Schweiz stod mellan Reformerta kyrkans och Katolska kyrkans kantoner. Fredsbyggandet vilade på att religion är en privatsak.
I Österrike tas tro och religion hos politiker för självklar, vilket leder till att behovet av att tala offentligt om tro är mindre stark.
I alla tre länderna utgår man från att de flesta politiker någon gång i livet har haft kontakt med eller berörts av religion – framför allt kristen tro, menar Kopplin. Hon är övertygad om att det inflytande tron haft i deras liv har format hur de agerat som politiker.
Redskap för Gud
Politiker inom de tyska Kristdemokraterna respektive Socialdemokraterna skiljer sig inte åt när det gäller tro.
– Några som jag intervjuade frågar Gud eller en högre auktoritet innan de tar ett politiskt beslut. De beskriver sin tro antingen som en ledstjärna eller sig själva som redskap för Gud, säger Vanessa Kopplin i en intervju med PRO som citeras av CNE News.
Samtliga politiker i dessa båda partier som hon intervjuade är medlemmar i någon kyrka. Så är dock inte fallet i det tyska miljöpartiet De Gröna för där är det bara en enda politiker av de som hon talat med som går till kyrkan.
Viktigt i abortfrågan
Det visar sig också att tro har en viktig roll när det gäller hur de kristna politikerna röstade de angående att ta bort förbudet mot abortannonser, ett beslut som togs i juni 2022 av Tysklands förbundsdag.
– Detta är ett klassiskt exempel på när kristna parlamentsledamöter organiserar sig över partigränserna. Då spelar partipiskan ingen större roll, vilket är ett uttryck för att beslutsfattandet i den typen av frågor bygger på den egna övertygelsen.
Hon tycker det är anmärkningsvärt att parlamentsledamöter åberopar sin kristna bakgrund när abortfrågan debatterats.
– Detta visar att kristen tro formar deras beslut som politiker.