Nyheter

Ukrainas kristna önskar svenskarnas förböner

Ukrainas kristna ber om svenskarnas förböne
Svenåke Dahlqvist leder den svenska pingströreIsens arbete med att stötta sina systerkyrkor i Ukraina. Här är den nybyggda pingstkyrkan i Suprunivka Poltava.
Publisert Sist oppdatert

Efter den ryska upptrappningen i Ukrainakonflikten kommer en vädjan från landets pingstvänner: Be för oss! Och i Mullsjö manar Ukraniakännaren Svenåke Dahlqvist kyrkor i Sverige att skaffa sig vänförsamlingar i Ukraina.

Sedan 2004 är Svenåke Dahlqvist spindeln i nätet för den svenska pingströrelsens kontakter med de lokala församlingarna i Ukraina. 25-30 gånger har han besökt landet och han har många personliga relationer med kristna i landet, däribland Yuriy Kulalevych som är internationell sekreterare för det ukrainska pingstsamfundet.

– I lördags morse fick jag ett mejl från Yuriy, berättar Svenåke Dahlqvist. Där uttrycker han den oro och rädsla som de kristna känner, samtidigt som det finns någon form av förtröstan att det inte ska bli så allvarligt.

“Ondskan anstränger sig hårt”

I mejlet fanns också en konkret uppmaning till Sveriges kristna att be för den allvarliga situationen. Yuriy Kulakevych skriver:

Händelserna denna fredag har visat att Ryssland skapar provokationer och skäl för att anklaga Ukraina. Det kan leda till allvarliga handlingar och krig. Ingen nyktert tänkande människa vill det. Men ondskan anstränger sig hårt. Be för oss. Jesus förutsade krig och andra prövningar men om det är möjligt vill vi undvika det. Gud förblir vårt hopp och styrka. Han är barmhärtig och god. Må hans vilja ske.

Svenåke Dahlqvist är bekymrad över utvecklingen i Ukraina. Han berättar att coronasmittan tilltar och att vaccinationsgraden är låg. Ekonomin är också pressad, alltsedan Ryssland erövrade Krimhalvön våren 2014 har det ekonomiska trycket på invånarna ökat, förklarar han.

– Som man brukar säga där borta: Limpan blir dyrare för var gång man går till butiken.

Hur ser religionsfriheten ut i Ukraina?

– Ukraina är det öppnaste landet som finns i forna Sovjetunionen. Men efter kriget 2014 fick man speciella restriktioner i den nu aktuella Donbassregionen. Det blev tvärstopp för all kristen verksamhet. Innan kriget stöttade vi en församling i staden Luhansk, bland annat ett kyrkbygge. När kriget startade blev det skottpengar på pingstpastorer och pastorn fick fly till västra Ukraina.

Blivande kyrka i Suprunivka Poltava.
Så här såg det ut innan pingstkyrkan i Suprunivka Poltava byggdes.

Som på gamla Sovjettiden

Svenåke Dahlqvist liknar situationen för de kristna i de ockuperade områdena vid den som rådda på den gamla Sovjettiden. Ingen får längre samlas till gudstjänst och den som ertappas riskerar böter. Samlas kristna i en kyrka konfiskeras lokalen av myndigheterna.

Vad tänker svensk pingströrelse göra åt situationen?

– Först måste vi ta reda på närmare vad som händer, säger Svenåke Dahlqvist och berättar om hur Krimkriget 2014 utlöste en flyktingkris vilket fick svenska pingstförsamlingar att samla in omkring 450 000 kronor till människor på flykt.

Nu skissar Svenåke på ett liknande upprop igen.

– Ett angeläget projekt är också att fånga upp fler vänförsamlingar. Svenskar som ska knyta relationer med ukrainska församlingar.

En vädjan vars betydelse också understryks i mejlet som Svenåke Dahlqvist fick i lördags.

Häromveckan hörde en västgötaförsamling av sig till Pingstkyrkan i Mullsjö där Svenåke Dahlqvist är engagerade. Pastorn berättade att hans församling upplevt att Guds ville att de skulle be för Ukraina och nu ville de att Svenåke skulle berätta vad de konkret skulle be för.

– De är redan på gång att skaffa en vänförsamling i Ukraina.

Yuriy Kulakevych, internationell sekreterare för pingstsamfundet i Ukraina, och biskop Michail Panochko i Kiev, Ukraina.
Yuriy Kulakevych, internationell sekreterare för pingstsamfundet i Ukraina, och biskop Michail Panochko i Kiev, Ukraina.

Fakta: Protestantiska kyrkor i Ukraina

  • 2 procent av Ukrainas cirka 45 miljoner invånare är protestantiskt kristna. I antal blir det cirka 300 000 människor uppdelat på 3 000 församlingar.
  • Den registrerade pingströrelsen har 117 000 medlemmar uppdelat på 1 743 församlingar.
  • En oregistrerad pingströrelse räknar ungefär hälften så många medlemmar.
  • Pingströrelsen i Ukraina expanderar och nya församlingar bildas hela tiden. I slutet av 2021 pågick 115 kyrkobyggnadsprojekt.
Powered by Labrador CMS