Nyheter

Ulf Bjereld (S): Motstånd mot religiösa friskolor handlar om populism

Ovanligt frispråkig kritik mot Socialdemokraterna från en av partiets egna företrädare

GÖTEBORG 2013-04-19 Ulf Bjereld professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet samt styrelseledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet. FOTO Adam Ihse / SCANPIX / Kod 9200
Publisert Sist oppdatert

Socialdemokratiska företrädare vet att konfessionella friskolor inte är det stora problemet, ändå låtsas de som om det vore så. “Se upp för den här frågan i valrörelsen”, säger S-profilen Ulf Bjereld då han i ett samtal i Lugnetkyrkan i Falun stämplade sina partikamrater för populister.

Höstens val närmar sig och nu börjar samtalen om politik att leta sig in i kyrkan. Det var under en sådan debattkväll, anordnat av Lugnetkyrkan i Falun, som socialdemokraten Ulf Bjereld valde att sopa till sina egna partikollegor i frågan om konfessionella friskolor.

Ulf Bjereld har tidigare varit förbundsordförande för Tro och solidaritet men brukar också kommentera dagsaktuella frågor i rollen som statsvetarprofessor. När samtalet i Lugnetkyrkan kom in på frågan om konfessionella friskolor ville han till en början poängtera att han som socialdemokrat var emot privata skolor över huvud taget, men ansåg så länge de får finnas måste även konfessionella friskolor vara tillåtna.

– Som socialdemokrat är det lite märkligt att Wallenberg ska få öppna en friskola men inte Svenska kyrkan, uttryckte han sig.

S är populister

Sedan blev han synnerligen kritisk mot sitt eget parti, dels S-regerings försök att få till ett etableringsstopp av konfessionella friskolor, dels att man på sikt önskar att förbjuda skolformen helt.

– Det är väldigt mycket populism och symbolpolitik i detta, det vet jag från mina egna erfarenheter, sa Ulf Bjereld.

Sedan konstaterade att om ett parti skriver på Facebook att de vill förbjuda religiösa friskolorna får man otroligt många klick och en stor uppmärksamhet.

– Dels mobiliserar du många som inte gillar muslimer, och antar att det är dem man vill komma åt, dels mobiliserar du dem som inte gillar religion. Man slår två flugor i en smäll. Se upp för detta i valrörelsen som kommer, för jag är helt övertygad om att inte minst mitt eget parti kommer att driva den här frågan.

– Det som gör mig upprörd är att det här förs fram av personer som vet bättre, som vet att det här inte är det stora problemet i svensk skola, ändå väljer man att låtsas som att man mindre vetande och att det här skulle skapa större frihet för fler elever. Så se upp med den här frågan, avslutade Ulf Bjereld sin syrliga kritik mot sina egna partikamrater.

Tog upp stormen

Samtalskvällen berörde också den storm som drog fram kring Lugnetkyrkan hösten 2019. Efter att de i lokalmedia blivit beskrivna som homofientliga gick kommunen ut och ville avbryta all form av samarbete och under några veckor var det en rätt uppskruvad stämning.

Samtal och utfrågning i Lugnetkyrkan, Falun. Bilden: Ulf Bjereld, Sofia Jarl, Gabriel Ehrling Perers och Frida Park.
Samtal och utfrågning i Lugnetkyrkan, Falun. Bilden: Ulf Bjereld, Sofia Jarl, Gabriel Ehrling Perers och Frida Park.

Nu har stormen lagt sig och från kyrkans scen kunde man i lugn och ro resonera om det som hänt. Alla var inte överens i sakfrågan, exempelvis att EFK-församlingen försvarar en klassisk äktenskapssyn, däremot var alla ense om att frågor av det här slaget måste kunna diskuteras utan att anklagelserna går över styr. Med i samtalet förutom Ulf Bjereld var Öyvind Tholvsen och Jenny Åberg från Lugnetkyrkan samt Falu-kurirens politiska redaktör Gabriel Ehrling Perers, det centerpartistiska regionrådet Sofia Jarl samt Dagens opinionsredaktör Frida Park.

Fakta: Partisamtal i kyrkan

  • Inför årets val kommer flera kyrkor anordna politiska samtal och utfrågningar.
  • Nyligen hölls ett sådant event i Lugnetkyrkan i Falun.
  • Tidigare under våren hade Dagen partiledarsamtal i pingstkyrkan i Uppsala.
  • Strax innan valet kommer Equmeniakyrkan att traditionsenligt arrangera Vårgårda möte.
Powered by Labrador CMS