Nyheter

Umeås akademiker berördes av Mukwege

Det är inte bara inom kristenheten som det jublas över Denis Mukwege. I lördags mottogs han av applåderande akademiker på Umeå universitet när han talade om sexuellt våld. – Vi var först i världen att utse honom till hedersdoktor, säger Ellinore Ädelroth, stolt.

###
Publicerad Senast uppdaterad

Kön ringlade sig lång utanför Umeå universitet i lördags, trots vinterkylan. Aula Nordica är universitetets största sal, ändå var det hundratals som inte fick plats inne i värmen.

Sedan 2010 är överläkaren vid Panzisjukhuset i Kongo, Denis Mukwege, medicine hedersdoktor vid Umeå universitet. Enligt Ellinore Ädelroth, professor emerita som lärt känna fredspristagaren när hon arbetade som lungläkare på Panzisjukhuset, var Umeå först i världen med att ge honom titeln.

– Det dröjde fyra år innan andra universitet i världen uppmärksammade honom. Eftersom jag lärt känna honom och hans arbete under mina år i Kongo, tryckte jag på för att vi skulle utse honom som hedersdoktor. Det var inte svårt att få med mig kollegorna.

Läs mer: Denis Mukwege hedersdoktor vid Umeå universitet

Hänger ihop med pingst

Ellinore Ädelroth är själv pingstvän och var den som presenterade Mukwege för den tusenhövdade skaran i universitetets aula. Där lyfte hon upp den svenska pingströrelsens omistliga roll för Denis Mukweges och Panzisjukhusets utveckling.

– Det kanske inte anses politiskt korrekt att vara pingstvän, jag vet inte, men det är ingen hemlighet. Och det går inte att särskilja pingströrelsen och Mukwege, det är så sammanlänkat, säger Ellinore Ädelroth.

Läs mer: Kristen läkare utsedd till en av årets hjältar

Förutom universitetet i Umeå passade Mukwege på att delta i en kvällsgudstjänst i pingstkyrkan. Pastor Ulf Sundkvist beskriver det som ett starkt ögonblick när chefsläkaren böjde knä och fick församlingens förbön.