Nyheter
Undersökning: Svenskars tro påverkas inte av pandemin
I länder som USA och Spanien har pandemin stärkt fler människors tro

Få svenskar säger att deras tro har påverkats av pandemin, visar en ny undersökning. I andra länder är det fler som svarar att deras tro har stärkts.
– Det speglar bilden av religion i den svenska miljön, säger Björn Cedersjö, tillförordnad generalsekreterare för Sveriges kristna råd.
Pew Research Center är ett amerikanskt undersökningsföretag som mäter människors inställningar till det mesta. Normalt fokuserar de på större länder som USA och Storbritannien, men i deras senaste undersökning inkluderas också Sverige. I intervjuerna har de ställt frågor till över 1 000 deltagare i varje land kring hur pandemin har påverkat deras “religiösa tro” (religious faith).
Resultatet visar att svenskar i allmänhet inte upplever att pandemin har påverkat deras tro. Tre procent säger att deras religiösa tro har blivit starkare, två procent svarar att den har blivit svagare, och 94 procent säger att den inte har påverkat deras tro alls. Danmark är det enda landet i undersökningen där pandemin har haft mindre inverkan på människors tro.
“Följer historisk trend”
Pew Research Centers Feha Sahgal, som har lett undersökningen, säger till Dagen att resultaten var väntade.
– Väldigt få svenskar säger att deras tro har stärkts av pandemin, bland de lägsta i världen, säger hon.
– Det vi kan se tydligt i vår data är att svenskars inställning till religion under pandemin följer den historiska trenden kring sekularisering. Det som vi har sett tidigare är oförändrat, säger Feha Sahgal.
Resultatet i undersökningen kring pandemins påverkan på tron, säger hon, beror till stor del på att Sverige har en låg andel – nio procent – som säger att religionen spelar en “mycket viktig roll” i deras liv. Det går att jämföra med ett land som USA, där betydligt fler ser sig själva som religiösa. Undersökningen visar också att mer än var fjärde amerikan – 28 procent – har stärkts i sin tro av pandemin.
Av de svenskar som tillmäter religion en stor vikt är det därför något fler som upplever att pandemin har stärkt dem i deras tro: 22 procent. Men även där är siffran betydligt lägre än andra länder: i Spanien har exempelvis 49 procent av de mest religiösa stärkts i sin tro under pandemin medan 38 procent av de mest religiösa australiensarna säger samma sak.
Vill se fler frågor
Björn Cedersjö, tillförordnad generalsekreterare för Sveriges kristna råd, säger att resultaten stämmer överens med hans erfarenhet.
– Det är inget överraskande resultat om man intervjuar svenskar i stort, utan det speglar bilden av religion och tro i den svenska miljön, säger han till Dagen.
Det enda som överraskar något är att det ändå är flera av de mest religiösa som svarar att deras tro har stärkts av pandemin.
– Jag är lite förvånad över att man svarar så. Det vore intressant att förstå vad det finns för anledningar till det, säger han.
Ett annat resultat av undersökningen är att fler svenskar – 15 procent – tror att andras tro har stärkts under pandemin än de – tre procent – som säger att deras egen tro har stärkts.

Hamnat i skymundan
I Sverige har trossamfunden fått en något tillbakadragen roll i hanteringen av coronakrisen i Sverige. SKR har tidigare varit kritiskt till att kyrkorna sällan har nämnts lika ofta som andra sektorer.
– Vår bild, som bekräftades av kyrkoledarna på SKR:s senaste styrelsemöte, är att när myndigheterna ska tala om situationen för kultur och idrott glömmer man ofta att nämna trossamfunden, säger Björn Cedersjö.
– Före pandemin samlade vi ändå en halv miljon människor i veckan och det är ju en stor grupp, nog stor för att man borde nämna att det här berör också trossamfund, säger han.
Förlitar sig på trossamfund
I andra länder har trossamfund spelat en mer framträdande roll. I Storbritannien, där var tionde britt har stärkts i sin tro under pandemin, förlitar sig myndigheten till stor del på trossamfund för att möjliggöra massvaccination, enligt Robert Jenrick, landets bostads- och samfundsminister.
– Det är helt lysande att se trossamfund komma fram och bidra till vaccinationsprogrammet, sa han vid en pressträff nyligen.
I Storbritannien har flera kyrkor omvandlats till vaccinationscentra, men ministern menar också att trossamfundens nära kontakt med befolkningen är av stor vikt.
– Religiösa ledare hjälper till att bygga tillit i samhället och räddar liv genom att uppmuntra människor att ta vaccinet, sa Robert Jenrick.