Nyheter
”Unga i dag är mer tveksamma till uppdrag som ungdomsledare”
Ungdomspastorer och ungdomsledare i EFK möts för att få bättre kunskap och bygga gemenskap. Julia Wellstam: Finns ett stort behov att möta andra ungdomsledare som brottas med samma frågor.

En nationell samling för anställda ungdomsledare och ungdomspastorer inom Evangeliska frikyrkan hålls den här veckan.
– Vi vill ge unga ledare verktyg att ännu bättre fullgöra sitt uppdrag, säger Julia Wellstam, ledarutvecklare med inriktning på unga inom EFK.
För tredje året i rad möts anställda ungdomsledare och ungdomspastorer från hela landet. Samlingarna är en del i ett pågående arbete inom EFK med ta ett större grepp om ungdomsfrågorna.
– Det finns ett stort behov bland församlingsanställda som arbetar med ungdomar att komma samman, nätverka och samtala om frågor som är typiska ungdomsledarfrågor, säger Julia Wellstam.
En sådan typisk fråga är psykisk ohälsa som allt mer tycks breda ut sig bland unga människor i samhället. Och unga som drabbas av depression eller som har ätstörningar finns även i kyrkorna.
– Det är frågor som våra ungdomsledare ställs inför och som är svåra att hantera. När någon eller några i ungdomsgänget inte mår bra påverkar det ofta hela ungdomsgruppen i kyrkan.
– Vi vill ge ledarna verktyg att hantera sådana utmaningar. Det gör vi genom att samtala, be med och för varandra, dela våra erfarenheter och diskutera hur man kan agera när något sådant inträffar, förklarar Julia Wellstam för Dagen.
En annan fråga handlar om att vägleda unga i kyrkan in i en tro som håller när de blir vuxna. En studie med titeln ”Kristen tro på glid” som gjordes av EFK, Svenska alliansmissionen och Pingströrelsen visar att två av tre tonåringar lämnar frikyrkan som unga vuxna.
– Frågan om lärjungaträning ligger högt på agendan. Hur leder vi unga människor till en trygg och stabil tro på Gud som håller för livets olika påfrestningar? Här behöver vi hjälpas åt att stötta dem som jobbar med ungdomar.
Julia Wellstam lyfter också fram betydelsen av att ungdomsledare och ungdomspastorer har det hon beskriver som en missionell inriktning i sitt arbete. Med det menar hon att det är viktigt att också nå unga människor utanför kyrkan.
Planera sin arbetstid
Andra frågor som berör ungdomsledarna är av mer praktiskt slag. Till exempel hur man förhåller sig till den anställningsform som är vanlig inom frikyrkorna och som brukar benämnas förtroendearbetstid.
– För ledare som är nya i församlingstjänst, och som tidigare inte varit ute på arbetsmarknaden, kan detta bli svårt att hantera. Hur mycket ska jag vara kompledig efter ett läger? Hur planerar jag mitt arbete för att inte slita ut mig?
– Det är exempel på frågor som många brottas med. Ungdomsledare har behov av känna att det finns fler som står i samma situation.
Många församlingar står på kö och söker ungdomspastor och ungdomsledare.
Julia Wellstam, ledarutvecklare, EFK
Dessutom efterlyser många ungdomsledare personliga mentorer, alltså personer utanför den egna församlingen som kan fungera som bollplank. Och där hjälper EFK till med kontakter.
På begäran har en materialbank med tips på lekar och andra aktiviteter som kan användas i ungdomsarbetet, tagits fram och kommer att presenteras.
Har församlingar i EFK svårt att få ungdomspastorer?
– Ja, många församlingar står på kö och söker ungdomspastor och ungdomsledare. Unga i dag är mer tveksamma till att gå in i den typen av ledaruppdrag än den generation jag själv tillhör, alltså vi som är i 40-årsåldern, säger Julia Wellstam.
– Unga i dag väljer hellre att gå in i ett team än att gå in i en anställning som ungdomsledare i en församling. En förklaring kan vara att det innebär ett stort ansvar att leda ungdomar, säger hon.
Ett 40-tal ungdomsledare och ungdomspastorer inom EFK är anmälda till samlingen som äger rum på Hjälmargården utanför Vingåker under onsdag och torsdag.