Nyheter
”Ungdomar som har min bakgrund måste ha någon att ta rygg på”
Ghazal Zekavat och Kenofi Terfa tar plats på Nyhemsveckans ungdomsscen

Ghazal Zekavat och Kenofi Terfa är nysvenskar som medverkar på Nyhemsveckans scen under helgens ungdomskonferens. Med rötterna i Iran och Etiopien är de ledare inom den unga generationen i frikyrkligheten.
Gahzal Zekavat kom till Sverige från Iran när hon var 17 år. Kenofi Terfa lämnade Etiopien som tolvåring. Nu har de bott i Sverige i knappt halva, respektive drygt halva, sina liv. Ghazal Zekavat, 29 år, finns till vardags i Borås. Kenofi Terfa, 25 år, bor i Uppsala.
Båda medverkar de i Nyhemsveckans ungdomskonferens i helgen. Ghazal Zekavat som “host” eller programledare för en livepodd och Kenofi Terfa som predikant. Ghazal Zekavat har varit på Nyhem flera gånger tidigare, medan det för Kenofi Terfa är första besöket.
“Våga utanför komfortzonen”
– Jag har förstått att det här är en av den svenska kristenhetens höjdpunkter, säger Kenofi Terfa, som läser till pastor på frikyrkliga Akademi för ledarskap och teologi (ALT) samt ingår i ungdomsledarteamet hos Livets ord i Uppsala.
– Jag ska tala om frimodighet på Nyhem, något jag upplever att unga kristna behöver. Vi behöver frimodighet att gå utanför vår komfortzon och mot strömmen ibland. Inte för att vara mot något bara, utan för att vi vet att det är Guds ström som leder oss åt rätt håll, säger Kenofi Terfa när Dagen ringer upp strax innan konferensen.

Livepodd från Nyhem
Ghazal Zekavat har gått färdigt sin teologiska utbildning hos ALT och jobbar nu som pastor med ansvar för ungdomar i pingstkyrkan i Borås. Hon ingår också i Nyhem ungs ledningsteam.
På konferensen sänder hon livepodd ihop med ungdomspastorskollegan William Karmitsa från pingstkyrkan i Sollentuna. Bland annat intervjuar de, inför ungdomarna i Nyhemshallen, pingstledaren Daniel Alm samt Pingst Ungs verksamhetsledare Gustaf Nyström om pingströrelsens historia, nutid och framtid.
Att hon har en bakgrund i ett land långt borta och vid sidan av svenskan också pratar persiska menar Ghazal Zekavat är en del av det allt mer mångkulturella Sverige. Hon har för egen del känt sig väldigt välkomnad inom pingströrelsen, och tycker det är naturligt att människor med utländsk bakgrund märks i ledarpositioner när allt fler som växer upp här utbildar sig till pastorer med mera.
– Det kommer in nya kulturer i den kristna ungdomsvärlden. Jag är ju själv ett exempel på det. Jag har sett i Borås och Alingsås, där jag jobbade tidigare, hur både muslimer, kristna och olika kulturer och nationaliteter kommer till kyrkorna.

Får färre kommentarer
Kenofi Terfa från Etiopien tycker att han kan möta rasistiska kommentarer i sammanhang utanför kyrkan, och säger att det hör till vardagen som invandrare. Men bland kristna har han aldrig varit med om sådant. Här har han på sin höjd fått en och annan kommentar om att han har dreadsfrisyr, något han inte har några problem med att gå vidare ifrån.
– Men jag märker att jag inte alltid går på upptrampad mark. När jag kommer till vissa sammanhang är jag den enda som kommer från en annan kultur.
Positiv förändring
Att det svenska samhället, inklusive kyrkorna, successivt blivit mer mångkulturellt tycker han samtidigt är en förändring till det positiva.
– Ungdomar som har min bakgrund måste ha någon att ta rygg på. Jag vill vara ett exempel och en förebild för ungdomar som inte har Sverige som sitt ursprungsland. Självklart är det lite tuffare att kliva fram först, men jag ser det som mitt kall.
– När vi ger vårt liv till Jesus är det inte de egna förutsättningarna som banar vägen, utan inställningen till Jesus. Det vill jag ska tala till ungdomarna, säger han.
Vill att bakgrunden ska märkas
Kenofi Terfa säger att han tycker det är viktigt att tala svenska och bli integrerad, men vill också att han ska få ha med sig sin bakgrund i bagaget och att det får märkas i hans sätt att uttrycka sig.
Ghazal Zekavat gillar Nyhemsveckan, och hoppas det ska bli lite mer blandning av kulturer även här framöver. På det som kanske är något av det ursvenskaste man kan tänka sig.
– Sommaren blir inte sommar om det inte börjar med Nyhemsveckan, säger hon.