Nyheter
Uppmärksammad konvertit fick asyl – men inte i Sverige
“Det här är en internationell pinsamhet för Sverige”, säger det juridiska ombudet om beskedet
Markus asylfall fick stor uppmärksamhet då han frågades ut om sin nyfunna kristna tro av en kvinna i slöja. I Sverige bedömdes han som icke genuint kristen och skulle utvisas till Afghanistan. Nu har han fått asyl – fast i ett helt annat land.
Det var i slutet av 2019 som Dagen intervjuade Markus. Han hade kommit till Sverige i den stora flyktingvågen några år tidigare och hittade efter en tid i landet ett nytt andligt hem i Katolska kyrkan. I ett halvårs tid gick han i undervisning och efter det lät Markus döpa sig.
Men Migrationsverket ville inte tro på hans omvändelse. Det hela komplicerades extra då handläggaren som intervjuade honom bar slöja. Markus har själv berättat att det här hämmade honom och det var också tydligt att den muslimska kvinnan hade bristande kunskaper i kristen tro.
Markus asylärende blev omdebatterat och letade sig hela vägen upp i riksdagen, där den dåvarande migrationsministern Morgan Johansson (S) i en debatt valde att lyfta fram handläggarens religionsfrihet, att man på Migrationsverket måste få kunna bära slöja.

Har fått asyl
Hade inte coronapandemin slagit till skulle Markus ha blivit utvisad till Afghanistan.
Men så blev inte fallet. För nu, två och ett halvt år senare, anses Markus ha skyddsskäl på grund av sin kristna tro och han har fått asyl. Men inte i Sverige.
När Dagen når Markus befinner han sig i Toronto, Kanada, vilket är hans nya hemland.
“Min dröm är att jag ska ha ett hotell och betala skatt”, skriver han via mejl.
Han berättar att hans mål nu är att bli en del av det kanadensiska samhället, samtidigt som han uttrycker en djup besvikelse på Sverige, skrivet på en nästan felfri svenska. Han är både besviken på hanteringen av hans asylärende, men också hur han som ville integreras stötte på så många hinder, inte minst när det gällde möjligheten att få jobba.
Rättsosäkert behandlad
Det var den katolske prästen Thomas Idergard som undervisade Markus inför hans dop och han skräder inte orden.
– Det är solklart att Markus har blivit fullständigt rättsosäkert behandlad i Sverige, säger han till Dagen.
– Kanada har använt samma material, men har gjort en helt annan bedömning om hans kristna tro och sagt att den var äkta.
Rebecca Ahlstrand, Markus juridiska ombud i Sverige, bekräftar för Dagen att Kanada baserade sitt beslut på de uppgifter som var kända sedan tidigare. En jurist genomförde en intervju med Markus utifrån Migrationsverkets och domstolarnas beslut, vilket räckte för att ge honom asyl.
– Det visar att Sverige sticker ut i bedömningar kring konversion, säger Rebecca Ahlstrand.
– Markus ärende var minst sagt anmärkningsvärt eftersom han hade mycket goda kunskaper, men också en mycket personlig och trovärdig berättelse. Handläggaren vid Migrationsverket visste i princip ingenting om kristen tro utan vi fick förklara basala kristna begrepp. Att Kanada nu beviljar skydd är minst sagt en internationell pinsamhet för Sverige.
Sponsorsystem
Prästen Thomas Idergard har varit med under resans gång och han förklarar att Kanada har ett annorlunda system när det gäller migration än vad Sverige har. De använder sig av ett sponsorsystem och i det här fallet är det Katolska kyrkan i Toronto som går in som sponsor och ser till att Markus får den hjälp han behöver som nykomling i Kanada.
– Det här är Sveriges förlust och Kanadas vinst, är Thomas Idergards omdöme om det som hänt.