Nyheter

Uppropet gjorde jobbet – ny lag på väg

Regeringen vill att det ska bli fritt fram för vissa konfessionella inslag under skolavslutningar.Enligt Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund blir det nu möjligt för prästen att läsa välsignelsen.

###
Publisert Sist oppdatert

Skolavslutningarnas vara eller inte vara i kyrkan har länge varit en omdebatterad fråga. Nu har skolminister Jan Björklund presenterat ett förslag till ändring i skollagen. I den föreslagna texten står att det får ”förekomma enstaka konfessionella inslag som syftar till att överföra och utveckla traditioner som är en del av samhällets kulturarv.”

Kristdemokraterna har länge arbetat för en förändring av skollagen på denna punkt, och socialminister Göran Hägglund är glad över förslaget.

– Vi anser att det är en viktig fråga för samhället i stort. Det är inte bara en symbolfråga, utan det är viktigt för att föra vidare det svenska kulturarvet, säger han till Dagen.

Samspel mellan partierna

Enligt Göran Hägglund har det varit ett samspel mellan partierna i utformandet av förslaget.

– Den nya formuleringen följer nästan ordagrant ett förslag vi hade i en artikel som publicerades för några år sedan, säger han.

Även tidigare har det varit tillåtet för kommunala skolor att arrangera skolavslutningar i kyrkan. Göran Hägglund tror dock att det nya förslaget kommer innebära att skolledare känner sig tryggare. Det kommer som tidigare att vara frivilligt för eleverna att delta i avslutningar i skolan.

– En del skolledare har känt sig osäkra på vad som egentligen gällt. Trots att nästan alla föräldrar vill ha avslutning i kyrkan har det ibland kanske räckt med att en förälder protesterat så har det inte blivit något, säger han.

Kommer det nu bli möjligt för en präst att be och välsigna?

– Det kommer vara tillåtet med enstaka konfessionella inslag, som välsignelse och bön, säger han.

Har adventsuppropet betytt något för förändringen?

– Ja, det tror jag. Vi har varit klara länge inom Kristdemokraterna med vad vi tycker, men det har varit viktigt gentemot andra politiker att visa på den stora majoritet som finns för detta.

Förslaget kommer nu att gå ut på remiss. Regeringen har en förhoppning om att fatta beslut om förändringen under hösten. Förslaget är dock inte förankrat hos oppositionen vilket innebär att en eventuell valförlust för den borgerliga regeringen kan förpassa förslaget till papperskorgen.

Kritisk till förslaget

Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson Rossana Dinamarca är också mycket kritisk till förslaget.

– Jag tycker att förslaget kommer att göra saken otydligare. Det jag velat se är istället att man gjort det tydligt att alla utbildning, även inom friskolor, ska vara konfessionsfri, säger hon.

Hon menar att dagens skrivning är bättre, där det sägs att utbildningen ska vara icke-konfessionell. Rossana Dinamarca säger dock inte nej till skolavslutningar i kyrkan, men då ska det inte förekomma konfessionella inslag.

– Det jag vänder mig mot är till exempel om prästen välsignar eleverna.

Varför är det ett problem?

– Det är en form av religiös utövning och inget som skolan ska ha i sin utbildning. Vill man utöva religion får man göra det på sin fritid. Det är inte skolans uppgift att stå för religiös fostran.

Powered by Labrador CMS