Nyheter
Uppropet spritt i hela Sverige
På några få dagar har Dagens kampanj om att ändra skollagen spridit sig till församlingar över hela landet. Det märks att frågan om skolavslutningar och samlingar i kyrkan engagerar och berör. På flera håll uppstod det köer när namnlistorna skulle fyllas i.

När tidningen Dagen ringer runt och pratar med församlingar ute i landet som alla valt att ställa sig bakom uppropet är det ett ord som ständigt återkommer. Ordet ”märkligt”. Man tycker det är märkligt att man på många håll inte längre får prata om advent när man firar advent, eller att många skolbarn inte ges chansen att under sin julavslutning få höra varför man firar jul.
– Den kristna tron har mycket med vårt land och vår historia att göra, det är ingenting att vara rädd för, säger Marcus Örebäck, pastor och föreståndare för pingstkyrkan i Alingsås.
– Jag blir särskilt upprörd när Skolverket ska börja diktera för vad pastorn eller prästen får och inte får säga. I vår församling har vi varit tydliga med att vi samarbetar med de skolor som vill att vi håller i avslutningen, men de skolor som vill sköta det själva får hyra lokalen.
Bygga upp ett förtroende
Så har även pingstförsamlingen i Gällivare valt att göra. Där hyr man gärna ut lokalen till skolorna om de vill vara där. På längre sikt hoppas man att ett gott samarbete kan leda till att skolan vill involvera kyrkan i samlingarna, enligt Jörgen Kitok Andersson, ledamot i församlingsstyrelsen.
– Det handlar om att bygga upp ett förtroende och hoppas att det bär frukt på lång sikt, säger han.
Han har själv barn i skolåldern och på deras skola har man valt att dra in samlingen i kyrkan efter det att några föräldrar hört av sig. Man vill inte ”stöta sig” med dem, säger Jörgen Kitok Andersson.
– Den utveckling som varit sista tiden är väldigt märklig, att man knappt vågat ha avslutningar i kyrkan. Och i den mån man haft det har man inte fått tala om varken Gud, Jesus eller varför vi firar jul. Ändå är vårt land sedan länge i mångt och mycket grundat på kristna traditioner, så får man inte ens läsa välsignelsen. Man är så rädd för att stöta sig med någon. Uppropet är en viktig markering på att vi inte vill ha den här utvecklingen.
På tiden att kristna ryter ifrån
Namnlistorna ligger sedan i söndags framme i Gällivares pingstkyrka och många där hoppas att det ska leda till förändring.
– Det är viktigt med en markering uppifrån, från våra politiker, att det inte ska råda någon slags förbud mot att ha avslutningar i kyrkan, säger Jörgen Kitok Andersson.
I ångermanländska Bjurholm har uppropet spridit sig till samtliga församlingar. Församlingsassistent Samuel Olsson från pingstkyrkan tycker det är på tiden att kristna ryter ifrån.
– Det är klokt att de kristnas röster får höras. Sverige är och har varit ett kristet land och många gånger har vi kanske varit för flata, säger han.
När David Häggblad, vice ordförande för Filadelfiakyrkan i Åsele, berättar om uppropet som församlingen har ställt sig bakom återkommer ordet ”märkligt” ännu en gång.
– Det är märkligt att man ska fira advent utan att prata om innehållet, säger han.
– Alla som var med på mötet i söndags ville skriva på, det blev kö fram.