Nyheter
Uppsagt avtal på Bjärka-Säby möter förståelse hos Daniel Alm
“Det här är inget fjärmande från ekumeniken, ingen isolering.”

Pingstledaren Daniel Alm uttrycker full förståelse för att pingstförsamlingen i Linköping säger upp avtalet med Ekumeniska kommuniteten på Nya slottet Bjärka-Säby för att ge gudstjänstlivet en tydligare pentekostal inriktning.
– På sikt kan det här vara ett steg framåt för ekumeniken, säger Daniel Alm.
Det är ledningen för Pingstkyrkan i Linköping som i ett brev har sagt upp avtalet med Ekumeniska kommuniteten på församlingens slott Bjärka-Säby från i sommar. Kommuniteten, med grundaren och tidigare pastorn i församlingen Peter Halldorf som förgrundsfigur, har växt fram på slottet sedan början av 1990-talet och är en välkänd plats ekumeniskt i svensk kristenhet.
Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS – fria församlingar i samverkan, uppger att han har stått i dialog med församlingen i Linköping och är inte alls förvånad över det som nu händer. Han inser att beslutet väcker känslor, men tycker egentligen att det är ganska “okomplicerat” att en lokal församling fattar beslut kring sin egen församlingsgård och där vill forma sina egna gudstjänster, uppger han.
– Det här är inget fjärmande från ekumeniken, ingen isolering. Pingst i Linköping är en av vår rörelses absolut mest ekumeniskt orienterade församlingar, och det kommer de att fortsätta vara, säger han.
Teologiska spänningar i botten
Han menar att detta har visats inte minst genom de SVT-gudstjänster som nyligen har sänts, där församlingens föreståndare Marcus Sönnerbrandt har samtalat med bland andra ärkebiskop Antje Jackelén, Evangeliska frikyrkans missionsdirektor Linalie Newman, Livets ords pastor Joakim Lundqvist samt katolske kardinalen Anders Arborelius.
Daniel Alm uppfattar ändå att “teologiska spänningar” har stor betydelse när församlingen nu säger upp avtalet. Pingstledaren har för egen del invändningar mot vad han kallar “långtgående sakramentsteologi” kring bland annat nattvarden, där själva handlingen blir “frälsande”. Vidare mot en ämbetssyn som ofta innebär att den som förrättar nattvarden ska vara en vigd präst.
– Här finns nog en spänning ändå. Pingströrelsen betonar mer handlingarnas andliga och symboliska betydelse och att det är den andliga verkligheten som är frälsande. Och vi tror på det allmänna prästadömet där den som har förtroende kan dela ut nattvard i en pingstförsamling, utan att vara vigd.
Den nuvarande ordningen på Bjärka-Säby uttrycker att den som i sitt kyrkliga sammanhang är avskild för uppgiften kan leda nattvard i kommunitetens gudstjänster.

Nedlagda onsdagsmässor
För några år sedan lade Ekumeniska kommuniteten ner sina onsdagsmässor efter liknande kritik från pingsthåll. Bjärka-Säby har annars varit en plats för retreater, gudstjänster, dagliga tideböner samt bön, arbete och studier. Daniel Alm säger att det här har funnits ett drag av “fördjupning” som han tycker om, och som pingströrelsen behöver. Men han säger nej till “sakramentsteologi”.
Det är inte första gången pingstledaren framför kritik kring Bjärka-Säby. För något år sedan uttryckte han att Peter Halldorf och kommuniteten “navigerat bort från pingströrelsens praxis och nära koppling till den lokala församlingens ledarskap”.
Hade önskat mer av dialog
På direkt fråga om de har mötts för dialog kring de här teologiska frågorna suckar Daniel Alm.
– Det är sorg i detta att man inte känner att de ekumeniska strävandena också behöver hänga ihop mer hemåt till den egna församlingen och rörelsen. Jag hade önskat mer dialog. Absolut.
Han lägger till att han kanske borde ha kunnat bidra mer till det själv.
När känslorna har lagt sig hoppas pingstledaren på något av “egenreflektion” från de som nu säger sig vara “bestörta”. Han tror att det som händer långsiktigt kan gynna ekumeniken, även om det kanske inte ser ut så just nu.
Efterlyser församlingsrotad ekumenik
Daniel Alm efterlyser samtidigt en ny ekumenisk vision för svensk kristenhet.
– Vi behöver en ekumenisk vision som är församlingsrotad och som har fokus i att vara samhällstillvänd, utåtriktad och missionell – en röst för Jesus i tiden.
– Det ska inte handla om en sorts hybrider som uppstår och om att vi ska gå upp i varandra, utan om att vi accepterar varandras unika bidrag till kristenheten och stöttar varandra i att vara goda kristna ambassadörer, med respekt för varandras särart, säger Daniel Alm.