Nyheter
Urban Ringbäck lämnar Smyrna före kyrkans flytt
Urban Ringbäck slutar som föreståndare i en av Sveriges största frikyrkoförsamlingar

Om knappt två år invigs den nya Smyrnakyrkan på Hisingen i Göteborg, om allt går enligt planerna. För avgående föreståndaren Urban Ringbäck väntar pensionärslivet, vilket han ser som en spännande ny fas.
– Att vara förkunnare är en livskallelse för mig. Det ger jag inte upp bara för att jag slutar min anställning i församlingen, säger han.
Turerna har varit många när det gäller Smyrnakyrkans nybygge på Hisingen. Byggstarten har försenats, men nu är bygget i gång och det nya framstår inte längre som en hägring. Påsken 2023 hoppas församlingen att invigningen ska ske.
För Urban Ringbäck, som den 1 september lämnar över föreståndarskapet till Mats Särnholm, är känslorna lite dubbla. Å ena sidan en lättnad över att få mer frihet att göra det han vill och är kallad till, å andra sidan en sorg över att inte få vara med och föra bygget ända in i hamn.
– Det är en sorg på ett sätt, men jag har jobbat mig igenom den sedan en tid tillbaka, säger han och konstaterar att flytten över Göta älv inte handlar om att “bygga ett monument över sig själv” utan om något större – att forma en vision som bär in i framtiden.
Ett nytt Göteborg
I profetiska ordalag berättar han om den vision som han själv och andra visionsbärare i Smyrnaförsamlingen processat, formulerat och antagit och som blivit församlingens:
– Vi och många med oss, tänker på Frihamnen som en slags prototyp för ett “nytt” Göteborg. Segregationen, uppdelningen av människor i vi och dom, är det kanske största hotet mot den visionen, säger Urban Ringbäck, som hoppas och tror att många av problemen kan lösas.
Hisingen, där den nya kyrkan byggs, är ett område på andra sidan Göta älv som historiskt har lägre status än andra stadsdelar. Att flytta från välbärgade Haga i de centrala delarna ut till Hisingen innebär därför att frågor om församlingens identitet kommer upp till ytan och behöver bearbetas.
– Mose och Josua ledde Israels folk över vatten. Jag fick för länge sedan en tanke som inte ville släppa, att vi skulle göra detsamma. Gå över Göta älv för att komma in i det Gud tänkt för oss, förklarar Urban Ringbäck, medveten om att bilden haltar.

Tog första spadtaget
Urban Ringbäck säger att det för honom personligen kändes som att “målsnöret sprängdes” den 9 maj i år. Då tog han tillsammans med församlingsmedlemmar i alla åldrar och representanter för staden och samarbetspartners, det symboliska första spadtaget till den nya kyrkan.
Att han nu efter sexton år lämnar över ledarskapet för Smyrnaförsamlingen, innebär inte att han försvinner från rampljuset. Han berättar att samtal förs med PMU (Pingstmissionens utvecklingssamarbete) om temahelger kring musik och mission. Planer finns också på att göra en “Nashville edition” av “Minns du sången” med den kristna tv-kanalen TBN Nordic.
Han är också glad att få fortsätta vara ordförande i Hjärta Göteborg, den ekumeniska arbetsgrupp som fått i uppdrag att leda kyrkornas bidrag till stadens uppskjutna 400-årsjubileum, och vars motto är “En enad kyrka för en helad stad”.
– Bland annat satsar vi stort på ett socialt spår som vill samla kyrkornas gemensamma sociala och diakonala resurser kring en långsiktig vision. Där växer just nu många spännande idéer fram, berättar Urban Ringbäck.

En djärv 100-åring
Det sociala spåret blir en del av en gemensam gåva från kyrkorna till staden, och ska presenteras pingsthelgen 2023, när det uppskjutna jubileet går av stapeln. Då är den nya pingstkyrkan på Hisingen antagligen redan invigd.
– Det känns fantastiskt att församlingen, som fyller 100 år i slutet av nästa år, tar ett så djärvt steg. Det tycker jag visar på en framtidstro och en vilja att se både liv och samhälle förvandlas.
Vilken blir din roll i församlingen som pensionär?
– Min fru Carina och jag kommer som vi ser det nu att bo kvar i Göteborg. Efter snart trettio år känner vi oss rotade. Jag blir en stödjande församlingsmedlem, som inte kommer att lägga mig i olika beslut. Jag kommer inte att ha kvar några ledande befattningar i församlingen, lovar han.
– Det känns också bra att få mer tid till mina närmaste, och kunna ta igen lite av det jag försummat i min familj genom åren. Det finns ett underskott där, konstaterar Urban Ringbäck och tänker inte minst på de sju barnbarnen som gärna vill träffa sin farfar och morfar oftare.