Nyheter

Utbildningsministern: Att kränkas för sin tro är särskilt allvarligt

En undersökning från Sveriges kristna råd visar att ungefär hälften av kristna ungdomar upplever att de har blivit kränkta på grund av sin tro. – Kränkande behandling kopplat till sin trosuppfattning ser samhället som särskilt allvarligt – det är trakasserier, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

###
Publisert Sist oppdatert

Det var på onsdagen som Sveriges kristna råd (SKR) släppte den nya rapporten som bygger på svar från 393 kristna ungdomar i åldern 13–25 år.

48,7 procent svarade att de upplever att de har blivit kränkta – en siffra som blir ännu högre om de som hade kryssat för att de inte visste om de hade blivit kränkta, men som i frisvar beskriver liknande situationer, adderas.

"Det är trakasserier"

I en kommentar till Dagen säger utbildningsminister Anna Ekström (S) att kränkningar i skolan är oacceptabla.

– Jag blir både upprörd och berörd när jag ser vittnesmål om att barn behandlas illa på grund av sin kristna tro. Det är fullständigt oacceptabelt att barn utsätts för kränkningar i skolan. Att utsättas för kränkande behandling kopplat till sin trosuppfattning ser samhället som särskilt allvarligt – det är trakasserier, säger hon.

Läs mer Hälften av alla kristna elever har blivit kränkta i skolan

I en debattartikel som publicerades i Svenska Dagbladet på onsdagen uppmanade SKR utbildningsminister Anna Ekström att agera. SKR skrev bland annat att den nya enkätundersökningen visar att det krävs en djupare undersökning om hur skolan lever upp till gällande lagstiftning.

På torsdagen gick Dagens ledarskribent Frida Park ett steg längre. Hon menade att en utredning inte räcker utan att det krävs en "riktad satsning för att öka kunskapsnivån i Sveriges skolor ... där rätten till tro tydligt slås fast samt nolltolerans mot kränkningar utifrån religiös grund lyfts".

Läs mer Frida Park: Ta utsatta kristna elever på allvar, Anna Ekström

"Mer behöver göras"

Utbildningsminister Anna Ekström säger till Dagen att det redan i dag råder en nolltolerans mot alla former av kränkningar och trakasserier.

Hon konstaterar att skolpersonal är förbjuden att utsätta elever för kränkande behandling och aktiva åtgärder krävs från skolan om elever kränker andra elever.

– Men uppenbarligen behöver mer göras. Nu arbetar regeringen intensivt med att ta fram en bred nationell plan för trygghet och studiero som omfattar en rad områden, som skolans arbete mot kränkningar, trakasserier och diskriminering. Uppenbarligen behövs det för att lagstiftningen ska märkas på skolgårdar och i klassrum, säger hon.

Kommer situationen för kristna/troende elever specifikt att belysas i den nationella planen för trygghet och studiero som regeringen arbetar med?

– Exakt hur planen kommer att formuleras är för tidigt att säga.

Läs mer Joakim skämdes över sin tro – kände att han levde ett dubbelliv