Nyheter

Utbildningsministern: Bibeln är en självklar del av religionskunskapen

Är det rimligt att ta bort Bibeln ur kursplanen? KD-politikern Ingemar Kihlström utmanade utbildningsminister Anna Ekström (S) att debattera frågan i riksdagen. Hon svarade med att för stunden vända andra kinden till.

Anna Ekström, utbildningsminister (S)
Anna Ekström, utbildningsminister (S)
Publicerad Senast uppdaterad

Skolverket har den senaste tiden haft något av en Golgatavandring då de kritiserats för att vilja plocka bort antiken, Bibeln, nationalsången och psalmer från kursplanen.

Från kristdemokratiskt håll blev kritiken extra spetsig då partiledare Ebba Busch Thor i sitt tal under partiets riksting stämplade Skolverket som myndighetsvänster, bland annat på grund av hanteringen av Bibeln.

"Tar inte ställning"

Hennes partivän Ingemar Kihlström har nu tagit upp den fallna manteln då han i en debatt i riksdagen lyfte in de heliga urkundernas roll i kursplanen.

– Är det verkligen rimligt att ta bort Bibeln som referens i kursplanen, undrade Ingemar Kihlström?

Utbildningsminister Anna Ekströms (S) svar, som hon upprepade gång på gång, var att något förslag att ta ställning till inte ligger på regeringens bord. Skolverket har kommit med ett förslag på en revidering av kursplanen, det är den som kritiserats och diskuterats friskt den senaste tiden. Först i december kommer den slutgiltiga texten och då ska regeringen ta ställning.

Men ministern var inte svarslös om Bibelns roll i skolan.

– Låt mig vara tydlig, jag anser att Bibeln och andra centrala urkunder har en självklar plats i ämnet religionskunskap.

Läs också Bibeln stryks ur skolans kursplan – blev fråga för Löfven

"Bibeln källa till värdegrund"

Ingemar Kihlström lät sig dock inte nöjas med ministerns svar utan höll själv en lovprisning till Bibeln som han såg som källan till den judisk-kristna värdegrund som utgör basen för vårt samhälle och vår lagstiftning.

– I dagens samhälle finns klara referenser till Bibeln, i språket, filmer och böcker. Det finns en risk att barn och ungdomar kan missa denna koppling, menade Ingemar Kihlström.

I riksdagsdebatten lyfte han själv upp David mot Goliat, den barmhärtige samariern och den gyllene regeln, bibelberättelser som enligt Ingemar Kihlström visar hur vi alla kan göra jorden till en bättre plats och som även svenska elever bör få kännedom om.

– Bibeln har haft och har en stor påverkan på vårt samhälle, därför bör den nämnas specifikt i kursplanen, menade Ingemar Kihlström.

Nu oroas han över vad som kan hända om Skolverkets förslag går igenom och KD-politikern ville redan på förhand få besked från ministern hur hon tänker agera. Han uppmanade Anna Ekström att säga nej till Skolverkets förslag om de insisterar på att ta bort Bibeln som direkt referens i kursplanen.

Läs också Anna Ekström (S): Religiösa friskolor är inte bra för samhället

Inte helt konsekvent

Anna Ekström (S) valde att inte gå i polemik utan vände snarare andra kinden till. Hon menade att frågan är hypotetisk ända tills det färdiga förslaget kommer in.

– Det är trots allt mitt jobb att ta ställning till de förslag som kommer på mitt bord.

Men Anna Ekström var inte helt konsekvent utan försvarade vid några tillfällen Skolverkets utkast, där hon påpekade att eleverna även i detta upplägg ska få kunskap om kristen tro och de centrala berättelserna från de religiösa urkunderna.

– Själv har jag lite svårt att se hur läraren ska kunna undervisa om detta utan att ta upp Bibeln.

Höll ett lovtal till Bibeln

Som kuriosa höll utbildningsministern också ett lovtal till Bibeln under debattens gång då hon hänvisade till sitt eget tummade exemplar i bokhyllan. Det var en bibel hon sa sig läsa i då och då, trots att hon inte undervisats i den kursplan som nu ansågs så viktig.

Läs också Skolverket: Därför tar vi bort Bibeln ur kursplanen

Skolverkets kursplan

  • Skolverket har tagit fram ett förslag till en ny kursplan som kommer att presenteras för regeringen i december.

    Förslaget har fått skarp kritik, det började med att antiken hade plockats bort. Men även Bibelns, nationalsångens och psalmernas plats i kursplanen har blivit hett omdebatterat.