Nyheter

Utvisning av konvertit stoppas - ”Helt fantastiskt”

Beskedet ger också stöd för den kritik som framkommit i frikyrkornas konvertitutredning

Abolfaz Abdoullahi tillsammans med sina juridiska ombud Rebecca Ahlstrand och Ruth Nordström från Skandinaviska människorättsjuristerna.
Publicerad Senast uppdaterad

Den 23-årige afghanske medborgaren Abolfaz Abdoullahi kan inte utvisas, efter att FN:s tortyrkommitté påvisat brister i hanteringen av hans asylärende som konvertit. Hans fall kan få konsekvenser även för andra.

– Det är helt fantastiskt, utbrister det juridiska ombudet Ruth Nordström, från Skandinaviska människorättsadvokaterna.

Hon sparar inte på krutet när det gäller känslor och blir nästintill tårögd då hon berättar om sin klient Abolfaz Abdoullahi. Han har fått nej på sin asylansökan i samtliga instanser i Sverige, såväl Migrationsverket som i domstol, där han inte bedömdes vara genuint kristen och därför kunde utvisas till Afghanistan.

I stället vände de sig till rättsinstanser utanför Sverige i hopp om att få till en förändring, i det här fallet FN:s tortyrkommitté.

Flera klagomål

– Vi har skickat in många klagomål de senaste åren för att kunna visa att Sverige bryter mot mänskliga rättigheter, säger Ruth Nordström.

Framför allt gäller det konvertitärenden, där advokatfirman menar att svenska myndigheter ofta gör felbedömningar, något som bland annat påpekats i frikyrkornas Konvertitutredning där Ruth Nordström medverkat.

Nu får hon det också svart på vitt, via beslutet från FN:s tortyrkommitté, att hanteringen av Abolfaz Abdoullahi varit bristfällig och att en utvisning vore ett brott mot artikel 3 i FN:s konvention mot tortyr.

– För oss är det här väldigt speciellt, förklarar Ruth Nordström.

– Vi har fått ett beslut som motiverar i sak det vi länge har kritiserat och påpekat, nu stoppar FN utvisningen.

Sex år i Sverige

Abolfaz Abdoullahi kom till Sverige med sin familj år 2015 och de fick kontakt först med Svenska kyrkan och sedan med pingstförsamlingen i Pajala. Familjen kom till tro och samtliga lät döpa sig. Numera är de bosatta i Uppsala och aktiva i pingstförsamlingen där.

Pappan i familjen fick först uppehållstillstånd på grund av medicinska skäl, vilket i sin tur ledde till att mamman fick stanna. Men deras två söner fick två helt olika beslut. Den äldste brodern ansågs vara genuint kristen och hade då skyddsskäl. Men lillebror Abolfaz Abdoullahi fick avslag, han lyckades inte övertyga migrationsmyndigheterna att han hade konverterat.

Ruth Nordström menar att flera misstag begicks då hans asylärende hanterades. En sådan sak var att han fick en dålig tolk som exempelvis översatte “korset” med “Röda korset”, vilket gav hans berättelse en helt annan innebörd. Han hade också svårt med de kunskapsfrågor om kristen tro som han fick.

– Det var ett husförhör, säger Ruth Nordström bestämt.

– Han avkrävdes svar på svåra teologiska frågor. Sedan skulle han förklara varför han valde just protestantismen.

Hon tar upp kritiken som tidigare kommit mot Migrationsverket när de ska göra bedömningar om huruvida någon är kristen, där myndigheten snarare fokusera på kunskap än hur man praktiserar sin tro. Kritiken backas nu alltså upp av en FN-instans.

Stödjer frikyrkornas utredning

Ruth Nordström vill också poängtera att det här visar att den kritik som förts fram i konvertitutredningen stämmer, där Abolfaz Abdoullahis fall fanns med som ett exempel. Skandinaviska människorättsadvokaterna har nu inlett en dialog med Migrationsverket om hur den här typen av asylärenden ska hanteras på ett mer rättssäkert sätt.

– Vi hoppas att det här bidrar till en förändrad bedömning, säger Ruth Nordström.

Vad innebär tortyr i det här fallet?

– Att en stat inte får utvisa någon om de riskerar förföljelse, tortyr eller förnedrande behandling på grund av sin religion. I det här fallet var det tortyr eller dödsstraff som var aktuellt.

I och med beskedet från FN-instansen har svenska myndigheter 90 dagar på sig att svara.

– Då ska man försäkra att man inte kommer att utvisa honom, samt att man kommer att göra en ny asylbedömning, förklarar Ruth Nordström som är säker på att hennes klient nu kommer att få stanna i Sverige.

Tufft men mycket glad

När Dagen får tag på Abolfaz Abdoullahi är han så klart också mycket glad över beslutet. Men samtidigt beskriver han sina senaste år som mycket problematiska.

– I och med avslaget var det som att de tog mitt liv. Jag fick inte jobba, inte gå i skolan, ingenting, säger han.

Han kom till Sverige med en dröm om att bli polis. I stället hamnade han i en tillvaro som han beskriver som ett fängelse, han fick äta och sova, inte mycket mer.

– Jag blev deprimerad, säger han.

Nu hoppas han på en ny chans och framtidsplanerna har ändrats. Nu vill han utbilda sig till elektriker.

Kan du i dag beskriva vad din kristna tro betyder?

– Min kristna tro, det är en k��nsla jag har. Jag går till kyrkan, jag brukar be. När jag mår dåligt går jag till kyrkan, jag brukar ibland sitta ensam och be och samtala med Gud tills jag blir lugn. Gud hjälper mig.

Hur kändes det att Migrationsverket inte trodde på dig?

– Jag kan inte öppna mitt hjärta och bevisa att jag är kristen. Allt finns inom mig. De ställde några frågor som jag tyckte var konstiga. Jag var 18 år gammal, jag var stressad och mådde inte bra. Sex personer satt och kollade på mig och ställde de svåraste frågorna de kunde komma på.

Nu återstår att se hur en kommande bedömning blir, då hans asylärende öppnas upp igen.

– Jag följer Jesus, jag har Gud med mig, säger Abolfaz Abdoullahi om vad som väntar.

– Jag tror inte att de kommer att utvisa mig till Afghanistan.

Fakta: Asylsökande konvertiter

  • Religiös förföljelse är något som kan ge uppehållstillstånd i Sverige.
  • I dagsläget handlar det nästan uteslutande om att lämna islam, vilket i flera länder är straffbart, i vissa fall med döden.
  • Afghanistan är ett sådant land, och i Sverige finns flera som konverterat till kristen tro och sökt asyl på den grunden.
  • Då görs alltid en utredning om den asylsökande anses vara genuint kristen, vilket ger rätt till uppehållstillstånd.