Nyheter

Väckelse i arabvärlden när gästarbetare kommer till tro på Gud

“En väckelsevåg sköljer över arabvärlden och många nya församlingar bildas”

Kuwait är ett av de länder där många gästarbetare söker sig till karismatiska församlingar.
Kuwait är ett av de länder där många gästarbetare söker sig till karismatiska församlingar.
Publisert Sist oppdatert

Pingstförsamlingar i sex länder i gulfregionen växer starkt genom att fånga upp gästarbetare som lever under slavliknande förhållanden.

– Under de senaste åren har vi sett en oerhört stor tillströmning av gästarbetare som får hjälp i sin utsatta situation, kommer till tro och blir döpta, berättar Oskar Lindén på Pingst FFS.

Den ansedda brittiska tidningen The Guardian har intervjuat pastorer och medlemmar i karismatiska församlingar i sex länder inom gulfstaternas samarbetsråd, GCC: Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Den största tillväxten sker i pingstförsamlingar “eftersom de fokuserar på människors behov här och nu – och på livet efter detta”, skriver tidningen.

Oskar Lindén, regionsekreterare i Mellanöstern och Nordafrika för Pingst – fria församlingar i samverkan, säger till Dagen att den bild som målas upp av växande församlingar som tar utsatta människors behov på allvar, är korrekt.

Han ser framför allt två förklaringar till att gästarbetarna söker sig till kyrkorna:

– Det första är att många migranter hamnar under slavliknande villkor, till exempel inom byggnadsindustrin. Andra utnyttjas sexuellt i de familjer de arbetar för och lever i förtryck och misär. För att hantera sin livskris söker de sig till församlingar där de blir sedda och får hjälp.

– Det andra är att många migranter har lämnat den sociala kontrollfunktionen i sina hemländer. De undersöker vad livet i det nya landet har att erbjuda, börjar ifrågasätta sin egen tro och är öppna för andra sätt att tro, tänka och leva, berättar Oskar Lindén.

Totalt lever omkring 30 miljoner gästarbetare i de sex länderna. Och 2,1 miljoner av dessa finns i Qatar, vilket är 75 procent av landets befolkning. De utgör alltså en majoritet av befolkningarna.

Når sina egna

Enligt Oskar Lindén sker den övervägande tillväxten genom att personer som själva kommit till tro som gästarbetare når andra i samma situation.

– Gemensamt språk, religion och kulturell bakgrund har stor betydelse i kontakten mellan människor. En hindu har lättare att nå en hindu med evangelium, och en muslim kan bättre förklara vad kristen tro är för en muslim.

En man tittar in i kameran.
Oskar Lindén.

Det finns också gästarbetare som flyttar till gulfstaterna med en tydlig målsättning att vinna människor för Gud.

– Det handlar om kristna som ser som sin missionsgärning att utbreda Guds rike och de är mycket målinriktade. De kommer från länder som Filippinerna, Kina och delar av Afrika, berättar han för Dagen.

Samlas i hemmen

På så sätt startas ständigt nya församlingar som i sin tur når fler med det kristna budskapet. Oskar Lindén påpekar att det framför allt rör sig om små, underjordiska församlingar som samlas i hemmen.

– En sådan husförsamling består sällan av fler än tjugo personer, oftast rör det sig om mellan sex och femton personer. Och med den stora tillströmningen av nya människor bildas många nya församlingar,

En pastor som vill vara anonym, berättar för Guardian att “åtskilliga döps varje månad” och att “det definitivt är allt fler som söker sig till vår församling än någonsin tidigare”.

Hjälp till flykt

Hjälpen kan bestå i att kristna blir talespersoner för gästarbetare som råkat illa ut, i deras kontakt med myndigheterna.

Det kan gå till så att någon som blivit våldtagen kommer till församlingen som i sin tur kontaktar ambassaden, berättar pastorn för tidningen. Tillsammans utarbetar de sedan en flyktplan.

Oskar Lindén känner inte till att några svenskar är med i dessa husförsamlingar. Däremot gör svensk pingstmission insatser för att på olika sätt stötta församlingarnas verksamhet.

– Från Pingst i Sverige samverkar vi genom nätverkande och håller goda relationer. Ibra och PMU står tillsammans med flera svenska församlingar i satsningen “No Slaves” med pingstförsamlingen i Örnsköldsvik i spetsen.

– Vi stödjer även verksamheten för organisationen Middle East Concern som är dessa vänner till stor hjälp, berättar han.

Rörelse till tro

Hur många nya församlingar som bildas i gulfländerna vet han inte. Men mycket talar för att det kan handla om ett 10-tal varje månad.

Hur länge har det varit på detta sätt?

– Ända sedan den arabiska våren 2011 har vi sett en rörelse till kristen tro. I samband med extremistgruppen IS framfart tog många muslimer avstånd från islam. De öppnade sig då för evangelium och på den vägen har det fortsatt.

– Man kan därför säga att tillströmningen har pågått i tio år och under de senaste fyra åren har vi sett en mycket kraftig tillväxt i församlingar i gulfregionen, säger Oskar Lindén.

Kan man tala om en väckelse bland gästarbetarna i gulfstaterna?

– Det tycker jag absolut man kan göra. Och det gäller inte bara i de sex länder som vi pratar om här, utan öppenheten för evangelium gäller i en stor del av arabvärlden.

Kommer det att fortsätta på samma sätt?

– Jag tror att tillströmningen till karismatiska församlingar kommer att fortsätta, såvida inte förföljelsen leder till splittring och förtroendekris i församlingarna. Och när gästarbetare som kommit till tro på Jesus flyttar tillbaka till sina hemländer, kan det bli ringar på vattnet.

Powered by Labrador CMS