Nyheter
Vad är Kristna värdepartiet?
Strax innan valet 2014 bildades Kristna värdepartiet, ett parti med abortförbud som sin viktigaste fråga.

Partiet grundades av duon Per Kronlid och Mats Selander, och redan från start var kopplingen till den abortkritiska organisationen MRO (Människorätt för ofödda) tydlig. Mats Selander, numera ensam partiledare, är också ordförande i MRO, som gjort sig kända för sina aktioner där de visar upp bilder på aborterade foster i offentligheten.
Vill förbjuda aborter
– Det här är vad som i statsvetenskapliga kretsar kallas för ett utpressarparti, löd statsvetaren Magnus Hagevis omdöme då Kristna värdepartiet dök upp på scenen i januari 2014.
Anledningen var partiets uttalade mål att få KD att ändra sig i abortfrågan. Det är en hållning som Kristna värdepartiet fortfarande kämpar för, även om de sedan starten utvecklat sin egen politik.
När det gäller aborter har de en radikal agenda med det slutgiltiga målet att förbjuda aborter i Sverige. På sin första kongress togs beslutet att inte ens våldtäkt är skäl nog för en abort.
Läs mer: Kristna värdepartiet satsar i bibelbältet inför valet
Ifrågasätter asylrätten
Mats Selander fick samtidigt frågor om var partiet står i andra heta frågor inför valet 2018, exempelvis migrationsfrågan.
– Vi ser hur utomeuropeisk och muslimsk invandring skapar strukturella problem, där vill vi införa en närhetsprincip, inte bara geografisk utan också kulturell och värderingsmässig, säger Mats Selander.
– Vi vill också ifrågasätta asylrätten, för den är inte skapad för folkvandringar.
– Sverige är inget paradis som alla kan komma in i, den självbilden måste vi göra upp med.
Nej till böneutrop
Mats Selander säger också att partiet på sin kongress enhälligt sagt nej till muslimska böneutrop.
– Islam står för en totalitär politisk ideologi och jag skulle protestera även om marxist-leninisterna hade en installation med högtalare som regelbundet läste upp deras budskap. Eller om (nazistiska) NMR fick läsa ur Mein Kempf på samma sätt.
Ja till religiösa friskolor
Religiösa friskolor, däremot, är partiet i grunden positivt inställd till.
– Men det finns en gränsdragning som måste göras. Alla religioner säger inte samma sak, det finns religioner som är skadliga i sin syn på barnuppfostran, säger Mats Selander.
– Politiker måste våga konkretisera problemet, och inte i någon sekulär strutsmentalitet slå mot allt vad religion heter. Man kan inte säga bort med alla religiösa friskolor när problemet främst handlar om de muslimska.
15:e största parti
Valet 2014 blev inget succéval. Kristna värdepartiet fick cirka 0,05 procent av rösterna och blev Sveriges 15:e största parti.
Inför årets val har partiet bytt strategi och vill förutom att påverka rikspolitiken även komma in i kommuner, för att på så sätt kunna växa underifrån.
Siktet är inställt på små kommuner med hög andel kristna. Mats Selander säger till Dagen att chansen till politisk framgång är som högst i det småländska bibelbältet.