Nyheter
Vad har hänt med Mike Pence?

Han har kallats evangelikalernas alibi för att rösta på Trump.
Men efter att ex-presidenten tog sin hand ifrån honom har Mike Pence hållit låg profil. Vad har hänt?
Efter stormningen av kongressen den 6 januari är Republikanerna ett djupt sargat parti. När Trump-supportrarna tog sig in i byggnaden var det deras egen vice-president de ville åt.
Övervakningsbilder visar att Mike Pence bara var sekunder från att råka riktigt illa ut. Mobben ropade ilsket “Var är Pence?” när den gick bärsärk i den amerikanska demokratins högborg. Enligt vittnen hördes upprepade gånger kravet på att han skulle avrättas.
Twittrade ut besvikelse
Orsaken var att Pence inte accepterat Trumps krav på att obstruera mot valresultatet. Under pågående stormning twittrade dessutom Trump ut sin besvikelse över att Pence inte skyddat landet – vilket i Trumps värld innebar en ogiltigförklaring av Joe Bidens seger.
Vi vet hur det gick, fem personer fick sätta livet till och Trump lämnade så småningom Vita huset utan att delta i efterträdarens presidentinstallation.

Garant för kristen politik
För evangelikaler som tyckte att Donald Trump hade en tvivelaktig karaktär framställdes Mike Pence inför valet 2016 som en garant för en kristen, konservativ politik. Pence har själv beskrivit sig som “kristen, konservativ och republikan – i den ordningen” och ställt sig bakom lagförslag som gör abort förbjudet även efter incest eller våldtäkt.
Under de fyra åren tillsammans stod Pence orubbligt vid Trumps sida och fick ofta en roll att förklara och släta över vad Trump menat när han exempelvis förolämpat utländska värdnationer eller ifrågasatt USA:s allianser.
Ses som förrädare
Men när Trump nyligen dök upp på konservativa konferensen CPAC var Pence inte där. Sprickan mellan de två är total.
Trump har lyckats etablera bilden av honom som förrädare, och har använt uttrycket “RINO” flitigt. Det står för “Republican in name only” – sådana som säger sig vara republikaner, men innerst inne är något annat.

Begreppet har under 1900-talet används nedsättande och har de senaste veckorna fått spridning igen hos de Trumplojala anhängare som tror på det falska påståenden om att valet var stulet.
Under sitt sista offentliga framträdande, som Pence gjorde på en flygplats i Indiana, tackade han för att ha fått tjäna landet som vicepresident och nämnde ingenting om det påstådda valfusket.
Han har därefter hållit låg profil, knutit tätare band till en konservativ ungdomsorganisation samt tankesmedjan Heritage och även rest på semester till Jungfruöarna i Västindien.
Håller med Trump?
Ändå skedde i veckan något anmärkningsvärt. I en gästkrönika i den konservativa tidningen The Daily Signal ger Pence plötsligt stöd åt Trumps påståenden om att valet ändå kanske var stulet. Artikeln publicerades 3 mars och där uttrycker han förståelse för de miljoner amerikaner som ifrågasätter valresultatet.
Detta sagt bara några veckor efter att han nästan lynchades av en mobb som drevs av precis samma föreställningar. Artikeln skulle därför kunna tolkas på två sätt. Antingen att Mike Pence plötsligt blivit övertygad om att aktivisterna hade rätt – och därmed förlåter hetsjakten på honom.
Men mer troligt är att han ser budskapet som det enda sättet att rädda sin egen politiska framtid, och möjliga kandidatur till presidentvalet 2024. Men så länge Trump och hans lojala väljare fortsätter att betrakta honom som förrädare är vägen tillbaka till Vita huset praktiskt taget omöjlig.
Det ligger nära till hands att dra paralleller med Mitch McConnell. Som republikanernas gruppledare fördömde han kraftfullt Trumps prat om valfusk. Men för några veckor sedan tvärvände han. Nu lovade han att ställa sig bakom Trump om han kandiderar 2024.
Varken McConnell eller Pence har helt enkelt råd att leva i onåd hos sjuttio miljoner Trumpväljare.