Nyheter
Valrörelsen från A till Ö - Dagen sammanfattar
Häng med hela alfabetet för en kort summering av årets valrörelse utifrån Dagen-perspektivet
Har du hängt med i valrörelsen? Här kommer en kort sammanfattning från abort till öl.
A - Abortfrågan
Alla verkar tycka lika, ändå ska det bråkas. Strålkastarljuset riktas som vanligt mot KD där partiledare Ebba Busch tog fram ett abortkontrakt för att ingen skulle tvivla på partiets hållning. I slutet av valrörelsen kastade Lennart Sacrédeus in handduken efter att i sin personvalskampanj lyft frågan om att fler bör välkomnas till livet, vilket ansågs ge fel fokus på politiken.
B - Biståndet
Frågan brukar ofta hamna i skymundan, men här finns det en konflikt och frågan har blivit hetare än vanligt tack vare oenigheten på den politiska högersidan. SD och M vill överge enprocentsmålet, KD och L vill behålla de nuvarande nivåerna. Hotet om ett minskat bistånd har fått en rad frivilligorganisationer att rycka ut och varna för vad som väntar.
C - Centralbön
Inför varje val brukar det samlas folk i centrala Stockholm för att be för landet och valet. Så även detta år. “Vi ber för landet och att det ska bli bra för befolkningen”, summerar prästen Peter Artman när Dagen möter honom utanför riksdagen.

D - Demokrativillkor
Reglerna ska skärpas för trossamfund som vill ta emot bidrag. Bland partierna råder konsensus att det måste ställas krav, men oron är stark bland trossamfunden som varnar för att det här kan få olyckliga konsekvenser. Som riksdagsmajoriteten ser ut i dagsläget finns det ett stöd för att rösta igenom det lagförslag som presenterats av S-regeringen, KD verkar vara det parti som protesterar mest högljutt.
E - Enfrågepastorn
Alla känner till begreppet enfrågepartier. Men enfrågeväljarna är det mer tyst om. Men pingstpastor Christian Mölk stack i alla fall ut hakan och sa att han valde parti enbart utifrån en fråga, det parti som hade den generösaste migrationspolitiken skulle få hans röst. Han kom fram till att det var Miljöpartiet.
F - Frikyrkoflirtandet
“Integration är en medmänsklig dans. Och ni gör den bra”, sa Nooshi Dadgostar (V). “Om alla i Sverige bemötte nyanlända och dem som står utanför majoritetssamhället på samma sätt som svenska församlingar, då skulle vi inte ha något utanförskap”, sa Ebba Busch (KD). De flesta partiledare verkar ha något gott att säga om kyrkorna när de frågas ut i frikyrklig miljö.
G - Gudfaktorn
Hur kommer kristna att rösta egentligen? Statsvetaren Magnus Hagevi menar att Gudfaktorn i svensk politik har blivit allt mindre och hans studier tyder på att kristna i allt högre utsträckning har börjat rösta som alla andra.
H - Hemlöshet
Vi måste ha en nollvision mot hemlöshet. Det menar Frälsningsarmén som lanserade ett eget valmanifest som enbart fokuserade på frågan. “Vi tror att alla är lika mycket värda, då tror vi att alla är värda en bostad”, kommenterade Sofia Fållsten, verksamhetschef.
I - Integrationsutmaningen
Migrationsfrågan verkar till stor del ha ersatts av integrationsfrågan i denna valrörelse. MP-språkröret Märta Stenevi förklarade i Vårgårda att utgångspunkten borde vara att betrakta varje barn som om det vore sitt eget, då hade vi klarat av integrationsutmaningen på ett bättre sätt än i dag.

J - Jesusuppståndelse
“Den dagen jag ger dig chansen, är den dagen Jesus återuppstår”, skrev en väljare direkt till KD-ledaren Ebba Busch på Twitter. “Det har han redan gjort. Vad väntar du på?”, fick han snabbt till svar.
K - Konvertitfrågan
Plötsligt dök frågan om asylsökande konvertiter upp i valrörelsen. Det var SD som lyfte fram denna grupp, då de presenterade en lång rad förslag för att minska invandringen till Sverige. Bland annat ansåg de att man efter en tid i landet inte får “komma på” att man är kristen eller homosexuell och ange det som asylskäl. M, KD och L markerade snabbt sitt missnöje.
L - Livsåskådningsdiskussioner
När Dagen fick en intervju med statsminister Magdalena Andersson (S) berättade hon om alla livsåskådningsdiskussioner hon har med sina vänner. Själv är hon ateist och gick ur Svenska kyrkan när hon var 18 år, men nu har hon kommit på andra tankar. “Jag har övervägt om jag skulle gå med igen. Kyrkan gör så många viktiga saker som jag vill stödja”, berättade hon.

M - Matteusevangeliet
Visst går det att läsa från Bibeln när man håller politiska tal. V-ledare Nooshi Dadgostar gjorde det i somras, då hon inför sina åhörare slog upp Matteusevangeliet och återgav ett av Jesus många under. Men det var knappast någon religiös predikan, snarare en kritik mot KD:s vårdpolitik. “Man får anta att den borgerliga planen den här gången är att bota sjuka genom mirakler.” Skämskudde, enligt Frida Park.

N - Närvärme
KD-veteranen Alf Svenssons gamla ord närvärme har dykt upp igen i valrörelsen. Men det är inte längre något parti som använder sig av denna slogan utan tidningen Dagens ledarsida, som anser att politiken bör utgå mer från närvärme och samhällsvärme.
O - Omvändelseförsök
Lagom till årets val har ordet omvändelseförsök, eller omvändelseterapi, blivit ett omdebatterat begrepp. Från politiskt håll driver man nu på för att få igenom ett förbud att försöka få någon att ändra sin sexuella läggning, vilket även skulle kunna inkluderar själavårdande samtal har det visat sig.
P - Prästsympatier
Svenska kyrkans präster och diakoner röstar rödgrönt. Ja, den slutsatsen går att dra efter en undersökning gjord av Kyrkans tidning. S, V och MP fick över 50 procent av rösterna. Även bland pastorer och diakoner i Equmeniakyrkan lutade sympatierna vänsterut, enligt Sändarens undersökning.
Q - Qatarstöd
“Jag tycker inte att religiösa samfund ska ta emot finansiering utomlands”, sa integrationsminister Anders Ygeman (S) efter ett besök i en moské i Örebro. Bland annat pekade han ut Qatar som ett av de problematiska donationsländerna.
R - Religionsfrihet
Utrikesminister Ann Linde (S) har kritiserats under mandatperioden för att inte ta religionsfriheten på allvar, inte minst då hon vägrat bemöta Lars Adaktusson (KD) i sak. Men lagom till valdagen har hon vaknat till och deklarerar på sin Facebooksida att religionsfrihet “är en självklar och prioriterad fråga” om Socialdemokraterna för förnyat förtroende.
S - Sunkkyrkor
När Annie Lööf (C) i en intervju med Dagen förklarar att trossamfund måste få vara självständiga valde hon samtidigt att slänga in ordet sunkigt för att markera sitt ogillande mot dem som inte viger samkönade par. Ett ordval hon sedan återupprepade inför storpublik som första partiledare att frågas ut i Vårgårda möte.
T - Torpeffekten
Frikyrkliga föredrar fortfarande Kristdemokraterna, som fick 40 procent i Dagens stora undersökning på de kristna sommarkonferenserna. Även på Torpkonferensen fick KD flest röster men utmanades rejält av Centerpartiet. 34 mot 27 procent slutade kampen mellan de båda partierna.
U - Utbultsång
Även detta valår gjorde den kristna sångaren, tillika riksdagsledamoten, Roland Utbult (KD) en vallåt. “Vi är redo” heter låten som den som vill kan nynna med i fram till valdagen, vilket bland annat Nöjesguiden inte verkar ha något emot då de öste beröm över låten.
V - Vårgårdavälsignelse
Alla partiledare var traditionsenligt med på partiledarutfrågningarna i Vårgårda där de frågades ut av Equmeniakyrkans pastorer Britta Hermansson och Joakim Hagerius. De fick på förhand frågan om de ville ta emot Guds välsignelse. Ja, svarade allihop, och varje utfrågning avrundades därför med “Herren välsigne dig och bevare dig”.

X - X-kromosom
XX och XY, men behövs det något mer? Regeringen har lagt fram en ny könstillhörighetslag och frågan om när man ska få byta kön och om man även ska införa ett tredje, juridiskt, kön finns på tapeten i svenska politik.
Y - Ytterkantspartierna
SD och V, partierna på ytterkanterna, får i val efter val uppmärksamhet eftersom de inte anses helt rumsrena. Värst i klassen är Sverigedemokraterna som Dagens tidigare reporter och ledarskribent Hasse Boström anser är så pass extrema att han inte ens kan rösta på ett parti som vill samarbeta med dem.
Z - Z-kriget
Rysslands invasionsförsök av Ukraina, som i propagandan går under bokstaven Z, har på många sätt påverkat den svenska valrörelsen. Inte minst när det gäller synen på vapen och vapenexport. “Man äter, pratar och tittar upp i luften för att spana efter raketer”, beskrev KD-politikern Magnus Jacobsson hur vardagen såg ut då han i somras besökte Kiev. På plats i en kyrka fick han av en äldre dam reda på vad ukrainarna vill ha just nu: mera vapen.
Å - Åsiktsklubben
“Kyrkan ska inte vara som vilken åsiktsklubb som helst”, menade moderatledaren Ulf Kristersson då han frågades ut i Uppsala pingstkyrka i våras. Där menade han snarare att kyrkan, med betoning på Svenska kyrkan, bör fokusera på sitt kyrkliga uppdrag och inte blanda sig i politiken, exempelvis om det ska byggas en gruva i Kallák.
Ä - Ärkebiskopspolitikern
För första gången någonsin kandiderar ärkebiskop emeritus KG Hammar till ett val. Han ställer upp för partiet Klimatalliansen som han har varit med och bildat tillsammans med Gudrun Schyman. Ett enfrågeparti, berättade han för Dagen.
Ö - Ölen

“Lewi Pethrus gamla parti vill verkligen inte vara Lewi Pethrus gamla parti längre”, skrev teologen Joel Halldorf i sociala medier då han kommenterade en bild på KD-ölen “Busch Bärs” och hänvisade till frikyrklighetens nykterhetskultur. Det här var alltså en kampanjöl med Ebba Busch på framsidan som tagits fram inför valet. Det bör dock tilläggas att den var alkoholfri.