Nyheter
”Vänlighet kan vara kyrkans superkraft på sociala medier”
Paulus ger oss i Romarbrevet bra instruktioner till hur vi ska bete oss på sociala medier. Det säger nätprästen Charlotte Frycklund.
På sociala medier är samtalsklimatet ofta hätskt och aggressivt, och många har farit illa av hat och hot. Charlotte Frycklund menar att kristna som är aktiva på nätet har en bra grund för sitt sätt att bemöta andra människor i Bibeln. Hon lyfter särskilt fram ett avsnitt i Romarbrevet 12, där Paulus talar om hur vi ska behandla varandra.
– Paulus säger bland annat att vi ska överträffa varandra i ömsesidig aktning. Om jag går in för att göra det till hundra procent så kan godheten vinna, vänligheten segra. Ett vänligt ord har stor kraft, och den här vänligheten kan vara kyrkans superkraft på sociala medier. Vi kan bemöta ondska med godhet och vänlighet, och de av oss kristna som är mycket på sociala medier kan vinnlägga oss extra mycket om ett bra tonfall.
Varmt tonfall
Charlotte Frycklund betonar att det är stor fördel i hennes roll att vara en del av en redaktion.
– Vi har rutiner som hjälper oss, och det gör en otrolig skillnad att kunna be en annan redaktör att läsa igenom ens svar och se om man smittats av någons ilska. Det vi också gör är att försöka hitta det varma tonfallet i skrift, som kan vara svårt att förmedla när man inte kan använda rösten eller kroppsspråket. Man kan behöva vara lite översvallande i det man skriver i stället.
När man sitter hemma i soffan och ska svara på någon ilsken kommentar på Facebook eller Twitter har man antagligen ingen att bolla med, och det är lätt att känslorna tar över. Charlotte Frycklunds råd är att inte ha för bråttom med att svara.
Visa aktning
– Ta en kopp kaffe, och återkom sen till frågan. Vill man skriva något på en gång när man är arg, då ska man absolut inte göra det. Och be gärna nån om hjälp om du är osäker på om du skriver på ett bra sätt. Man kan tänka på det Paulus säger om att behandla varandra aktningsfullt. Hur visar jag den här personen aktning i mitt svar? Sen har vi också lärt oss att det finns personer som aldrig blir nöjda. Då får man avsluta och låta dem prata med nån annan i stället.
Mött kritik
Svenska kyrkans nätpräst har själv fått känna på att få kritik för vissa av de inlägg som kyrkan gjort på sociala medier. Inte minst en humoristiskt menad tweet om tacofredag med Jesus vållade stort rabalder hösten 2017. Det är ett inlägg hon i dag ångrar.
– Jag tycker humor är nödvändigt, och en del av att vara människa. Det inlägget gav både positiva och negativa reaktioner, men vi blev ledsna av kritiken och låg lågt ganska länge efter det. Det är inget jag skulle göra om i dag, jag vill inte såra eller provocera. Men det ledde också till att jag fick vara med i tv och radio och prata om Gud.
Läs mer Kyrkor mycket mer aktiva på nätet