Nyheter
Vänsterpartiet om religionsfrihet
Inför valet 2018 tar Dagen i en artikelserie upp frågor som berör kyrka, tro och samhälle. De åtta riksdagspartierna har fått frågor om deras syn i sju specifika frågor. Här är Vänsterpartiets svar om religionsfrihet.
Vilka förslag har ni för att förbättra religionsfriheten? Det handlar både om situationen i Sverige, men även hur ni arbetar med religionsfrihet i utrikespolitiken.
Sammanfattning av svar
I Sveriges breda arbete för mänskliga rättigheter behöver religionsfrihet konsekvent inkluderas. Kvinnor och flickor är särskilt utsatta, därför anser vi att arbetet bör prioriteras.
Vi vill även att det tas fram en plan för hur Sverige kan arbeta långsiktigt och strukturerat med frågor rörande religions- och övertygelsefrihet i utrikespolitiken.
Fullständigt svar
Religions- och övertygelsefrihet är en del av de mänskliga rättigheterna och är odelbar från de övriga mänskliga rättigheterna. Det är svårt att se att övriga medborgerliga, politiska, ekonomiska, kulturella och sociala rättigheter fullt ut skulle kunna respekteras om religions- och övertygelsefrihet samtidigt inskränks. I Sveriges breda arbete för mänskliga rättigheter såväl inrikes som utrikes behöver därför religions- och övertygelsefrihet konsekvent inkluderas. Kvinnor och flickor är särskilt utsatta när det kommer till religions- och övertygelsefrihet, därför anser vi att arbetet med kvinnors och flickors religions- och övertygelsefrihet särskilt bör prioritera.
Vi vill även att det tas fram en plan för hur Sverige kan arbeta långsiktigt och strukturerat med frågor rörande religions- och övertygelsefrihet i utrikespolitiken samt att regeringen tillsammans med det civila samhället i Sverige tar fram ett dialogmaterial för religions- och övertygelsefrihet och för dialog med religiösa företrädare. Vidare ser vi med oro på att diskriminering, trakasserier och våld kopplat till människors religiösa och icke-religiösa identiteter har ökat kraftigt internationellt, men även nationellt. Det kan konstateras att hot, våld och trakasserier mot personer på grund av religiös tillhörighet är vanligare i stater där religionsfriheten begränsas än i stater där religionsfriheten tillämpas fullt ut, därför är arbetet med mänskliga rättigheter och religions- och övertygelsefriheten så viktig. Samtidigt behöver vi på hemmaplan förbättra arbetet med att bekämpa, förhindra och lagföra hatbrott är mycket viktigt.
Vi vill att Polismyndigheten och Säkerhetspolisen förstärker sitt arbete på detta område för att bättre kunna skydda demokratin och de grupper av människor som riskerar att utsättas för brottsliga handlingar samt att det görs en översyn av alla anmälda hatbrott. Översynen ska synliggöra vilka brister som finns i utredningsarbetet och föreslå förbättringar så att flera anmälningar kan leda till åtal och fällande dom.