Nyheter
Vänsterpartiet öppnar för att utreda dödshjälp
Partistyrelsen vill fortsatt ha en restriktiv syn trots att de öppnar upp för en utredning
Kravet på en statlig utredning av dödshjälp växer sig allt starkare efter att Vänsterpartiet på sin kongress väntas ställa sig bakom ett sådant förslag. Partistyrelsen poängterar dock att de inte bytt position i frågan.
“Rätten till en värdig död” är rubriken på den motion som lämnats in till Vänsterpartiets kongress, som hålls i februari. Argumentet som förs fram är att Sverige i vissa väl definierade situationer ska acceptera dödshjälp om det sker på individens egna begäran. Förslaget som läggs fram till kongressen är att partiet borde säga ja till en utredning om frivillig dödshjälp, “där palliativ vård visat sig vara otillräcklig”.
Säger ja
Partistyrelsens svar är att bifalla motionen och därmed ansluta sig till andra riksdagspartier som också vill se en statlig utredning i frågan. Enligt tidningen Senioren finns det en majoritet i riksdagen om Vänsterpartiet på sin kongress går på partistyrelsens linje. De hänvisar till att SD, L och MP sedan tidigare ställt sig bakom ett krav på en statlig utredning, men tidningen räknar också in Moderaterna med hänvisning till att de har en arbetsgrupp som driver frågan om dödshjälp.
Inte bytt åsikt
Trots att Vänsterpartiet öppnar upp för att utreda frågan om dödshjälp är partistyrelsen noga med att poängtera att partiet därmed inte har bytt åsikt och att syftet inte är att driva på för att införa aktiv dödshjälp i Sverige.
I sitt svar till motionen vidhåller de att en restriktiv syn på dödshjälp är önskvärd och att de delar Läkarförbundets inställning att det inte är förenligt med sjukvårdens grunduppdrag. De tar i sitt svar på motionen också upp utvecklingen i Nederländerna där man allteftersom sett till att fler grupper får möjlighet till dödshjälp, som minderåriga, dementa och deprimerade, något som inte var tänkt från början.
Seriös debatt
Trots dessa invändningar landar alltså partistyrelsen ändå i att en utredning behövs. Anledningen som ges är att vi i dag förlitar oss på intresseorganisationers utlåtanden. En statlig utredning, menar partistyrelsen, skulle kunna belysa frågan på ett bättre sätt och lägga grunden för en “seriös, faktabaserad och trovärdig debatt” i frågan om dödshjälp.