Nyheter

Varannan pastor dricker alkohol

45 procent av Sveriges pastorer säger ja till alkohol, det visar Dagens pastors­enkät. 55 procent säger nej, och nästan lika många uppger att de någon gång predikat eller undervisat om att även andra bör avstå från att dricka.

###
Publisert Sist oppdatert

Nykterhet och frikyrka har historiskt sett gått hand i hand. Fast på senare år har det skett en förändring i synen på alkohol, med en mer tillåtande attityd till drickande, främst bland yngre.

Men fortfarande är nykterhetstanken stark inom de traditionella svenska frikyrkosamfunden. Det visar den pastorsenkät som Dagen gjort, där pastorer från sex olika samfund fått frågor om deras syn på alkohol.

Mer än hälften, 55 procent, svarar att de avstår från alkohol såväl privat som offentligt. 30 procent svarar att de säger nej till alkohol i offentliga sammanhang.

På frågan om de det senaste året predikat eller undervisat om att inte dricka alkohol, svarar 54 procent ja.

Skiljer sig mellan samfund

Synen på drickande skiljer sig något åt i de olika samfunden. Inom Frälsningsarmén råder alkoholförbud i och med att dess företrädare har skrivit under ett nykterhetslöfte. Inom EFS (som formellt är en del av Svenska kyrkan) verkar det inte vara lika strikt. Där svarar 27,5 procent att de avstår från alkohol såväl privat som offentligt.

Att hälften av Sveriges pastorer svarar att de är absolutister, är det överraskande?

– Nej, det stämmer rätt väl överens med den bild jag har själv. I frikyrkan är den ena hälften absolutister, och den andra är måttlighetsbrukare av alkohol, säger Lasse Reuterberg, förbundsordförande på Blå bandet, en nykterhetsorganisation på kristen grund.

Frikyrkan har en stark nykterhetstradition. Att så många pastorer dricker i dag måste väl vara ganska ovanligt ur ett historiskt perspektiv?

– Jag tror att vi har en glidning. Bakåt i tiden var man generellt mer restriktiv med att dricka alkohol i offentliga sammanhang. Nu är alkohol mer accepterat.

Glidningen har skett både i samhället i stort och i de frikyrkliga kretsarna, menar Lasse Reuterberg.

Som ordförande för en nykterhetsorganisation tycker han att det är en sorglig utveckling.

Vad beror det här på tror du?

– Att samhället håller på att förändra sig, vi flyttar gränserna hela tiden. Vi exponeras mer för alkohol som har tagit steget in i vardagen mer än hur det var tidigare.

Och där har även kyrkan hängt med?

– Kanske inte kyrkan, men dess företrädare. Absolut, vi påverkas av samhällsförändringen. Pastorer är vanliga människor, de påverkas av samma marknadskrafter som alla andra. Vi är utsatta för en massiv samhällskampanj från alkoholindustrin, där vi ser just den här förändringen, att det har blivit en mer tillåtande attityd till alkohol.

Lasse Reuterberg säger att kyrkan fortfarande är en alkoholfri zon, den stora förändringen bland kristna är hur man lever sitt liv utanför kyrkan.

Läs ocksåFelicia Ferreira: Även måttligt drickande kan skapa oro och magont hos barn

Många har en helnykter livsstil

Men fortfarande är det många som har en helnykter livsstil, och Lasse Reuterberg säger något skämtsamt att det i samhället finns många anonyma nykterister. Med det menar han personer som inte dricker, men som inte vill göra något väsen av det.

– Flytta över detta till präster och pastorer, då tror jag att man inte är lika rädd att stå för att man är nykterist. Så jag är inte förvånad över att 46 procent säger att de predikat eller undervisat om det här, det ligger lite i yrkesrollen. I kombination med att man är övertygad nykterist.

Så kommenterade pastorer om alkohol i enkäten

"Alkoholen har bidragit till så mycket misär att det enda rätta är att bojkotta den. Dessutom är ingen immun mot alkoholism, vilket också är ett skäl till att inte dricka något alls."

"Att dricka sig berusad är alltid fel."

"Allt beror på vilka offentliga sammanhang det gäller. Beror också på mängden alkohol. Skillnad mellan en öl eller ett glas vin till maten och en mängd som leder till berusning."

"Det finns andra saker som är betydligt viktigare. Hur jag hanterar min pengar, min tid, mina relationer, kärleken till nästan."

"Det är viktigt både offentligt och privat att tänka på sin nästa. Att avstå från alkohol kan ibland vara ett uttryck för det, men det är vanskligt att uttrycka sig alltför kategoriskt om just ett beteende. Kontexten är alltid avgörande."

"Frihet under ansvar, beroende på person och situation, tror jag är Bibelns linje. Avhållsamhet för de som riskerar missbruk eller i situationer som att gör att andra kommer på fall."

"För egen del är det viktigt att avstå, privat och offentligt. Men i vissa sammanhang är det snarare en fördel att som kristen inte vara absolutist. Det kan vara en så viktig del av en viss kultur och subkultur. Som att säga nej till hembakta kakor på ett symöte för att jag inte äter socker liksom."

"I Sverige avstår jag från att dricka alkohol både offentligt och privat. Men utomlands i kristna sammanhang (utifrån egen erfarenhet) så är det inte lika enkelt när man blir bjuden och förutsätts dricka vin till maten eller ta en öl efter avslutad konferensdag."

"Ja, avstå i offentliga sammanhang där man representerar kyrkan och i privata sammanhang där alkohol miss­brukas. Men annars tycker jag att det är bra att dricka lite alkohol. Det gör oss lite mindre självgoda och mer avslappnade. Men man ska aldrig dricka sig berusad."

Läs ävenHelnyktra pastorer sökes

Pastors­enkäten

  • Dagen har ställt en rad frågor till pastorer, präster och officerare i sex olika samfund, Evangeliska frikyrkan, Pingströrelsen, Svenska alliansmissionen, Equmeniakyrkan, Frälsningsarmén samt EFS.
  • Frågorna gick ut till 800 pastorer, präster och officerare. Nästan 60 procent har svarat. Såväl storstad som landsbygd finns representerad, och pastorerna är i olika åldrar.
  • Frågorna om alkohol är vår första publicering från pastors­enkäten, där vi även ställt frågor om flyktingpolitik, påvens Sverigebesök, sommarkonferenser och politiska sympatier.
Powered by Labrador CMS