Västerås Pingst i blickpunkten efter avslutad utredning

Nyhetskommentar av Dagenreporter Thomas Österberg om fortsättningen efter att utredningen av Daniel Alms ledarskap utretts klart.

Pingstkyrkan i Västerås. Infälld bild på Thomas Österberg.
Thomas Österberg kommenterar utredningen av Daniel Alm och vad som kommer härnäst.
Publisert Sist oppdatert

Det har funnits tre epicentrum kring Daniel Alm-utredningen: 1. Huvudkontoret för Pingst i Alvik, Stockholm. 2. Pastorsnätverket från församlingarna. 3. Pingstförsamlingen i Västerås. Närmsta tiden är det troligtvis till Västerås blickarna särskilt kommer att vändas.

Ledande pingstföreträdare har inte gärna velat tala om en kris för pingströrelsen sedan Daniel Alm avgick som föreståndare i höstas, utan hellre beskrivit det som en kris för enskilda personer. I de flesta församlingar ute i landet har gudstjänster och barn- och ungdomsverksamhet med mera fortsatt precis som vanligt.

Majoriteten av pingstvänner har samtidigt inte en nära och personlig relation till den tidigare föreståndaren. De har informerats på avstånd om den anmälan som riktades från en tidigare anställd angående vad som av Pingst FFS har beskrivit som maktmissbruk med inslag av sexuell karaktär – genom medierna och/eller genom information i församlingen.

Men i de tre ovan benämnda epicentran har relationerna till Daniel Alm varit betydligt tätare. Som föreståndare för Pingst har Alm varit ytterst ansvarig för de anställda i Alvik. Han har varit ledare för och kollega med pastorerna. Och han har förstås haft närheten till församlingen i Västerås, där han arbetat som pastor i många år.

Utredningen överlämnad

Nu är den oberoende utredningen kring anmälan klar, och har överlämnats till Pingst och de inblandade parterna. Utredarna ser inte fog för att kränkande särbehandling och sexuella trakasserier ska ha ägt rum i juridisk mening. Från Pingst FFS har förtroendet gentemot Daniel Alm samtidigt gått sönder i moraliskt avseende, meddelade styrelsen i veckan, och hänvisar också till ”för långt gångna relationer till två kvinnor”.

Det finns i dagsläget ingen anställning att diskutera på nationell nivå eftersom Daniel Alm valde att säga upp sig i höstas. Här handlar det i stället om olika beskrivningar av utredningsresultatet och att åsikter kring själva processen nu luftas.

Tjänst kvar i Västerås

Men i Västerås, där Daniel Alm bor och har varit föreståndare sedan 2006, återstår frågor att lösa. Till skillnad mot på nationell nivå har han fortfarande kvar sin tjänst i församlingen, även om han varit arbetsbefriad sedan i oktober under utredningstiden.

Församlingsledningen i Västerås har först nu fått information om utredningsresultatet. Pingst FFS har varit beställare. Närmsta tiden måste man nu ta ställning åt ena eller andra hållet kring Daniel Alms anställning, eller hitta fram till någon form av gemensam lösning med honom. Här ingår arbetsrättsliga frågor, där Alm har ett särskilt ombud för de frågorna.

Ordföranden i Pingststyrelsen, Lennart Edström, har sagt att han har “svårt att se Alm i pastorsrollen i morgon”, men att förtroende också kan återuppbyggas. Advokat Joakim Sjöberg uppger att Daniel Alm behöver fundera innan han vet om han önskar fortsätta i pastorsuppdraget i Västerås eller inte.

Nytt möte i Västerås

Från Västerås Pingst rapporteras att samtal den närmsta tiden ska föras med Daniel Alm. Om knappt två veckor, den 4 mars, planeras preliminärt ett informationsmöte med församlingen, uppger talespersonen Wivecka Ljungh till Dagen, men vill i dagsläget inte ge några andra kommentarer.

I alla de tre epicentran, och säkert på annat håll också, diskuteras nu vad som har hänt. Mycket tyder på att församlingen i Västerås hamnar särskilt i blickpunkten närmsta tiden.

Powered by Labrador CMS