Nyheter

Västra Skrävlinge kyrka i Malmö vandaliserad - sju dagar i rad

Kristusstaty inne i kyrkan vältes omkull med hjälp av störar från utsidan. "Vi blir bedrövade", säger prästen Mikael Göth.

STOCKHOLM 201504245
Alf Svensson och Göran Hägglund på kristdemokraternas extra riksting på lördagen.
Foto: Pontus Lundahl / TT / 10050
Västra Skrävlinge kyrka i Malmö har drabbats av skadegörelse.
Publisert Sist oppdatert

Det började med stenkastning mot fönstren, fredagen den 14 augusti. Sedan återkom vandaliseringen av Västra Skrävlinge kyrka kväll efter kväll, med allt fler stenar som kastades. Trots polisanmälan redan vid det första tillfället pågick det hela sju dagar i rad, och församlingen tvingades att flytta söndagsgudstjänsten utomhus på grund av glassplittret inne i kyrkan.

– Nu har vi polis och vaktbolag inkopplade, säger Mikael Göth, präst och arbetsledare i kyrkan.

Välte Kristusstaty

Han berättar att förutom stenkastningen har de även stuckit in störar och på så sätt vält omkull en Kristusstaty inne i kyrkans vapenhus. Statyn gick i tusen bitar när den landade på kyrkans golv.

– Oerhört respektlöst, säger Mikael Göth.

När Dagen når honom på måndag förmiddag gläds han i alla fall åt att det gått några nätter utan att något ytterligare har hänt.

Vill inte spekulera

Västra Skrävlinge kyrka var från början en vitfärgad traditionell landsortskyrka, men har numera slukats upp av ett expanderande Malmö. Kyrkan tillhör Fosie församling och ligger geografiskt i utkanten av Rosengård, ett socio-ekonomiskt utsatt område som även ingår i kyrkans upptagningsområde.

Vilka som ligger bakom vandaliseringen av kyrkan, och vad syftet skulle vara, är ännu okänt och prästen Mikael Göth vill heller inte spekulera.

Läs mer Psalmböcker i domkyrka revs sönder

"Vi blir bedrövade"

Men det är med en viss frustration han berättar om skadegörelsen.

– Det gör något med oss när man går på kyrkobyggnaden, vi blir bedrövade. Vi vet att kyrkan är så mycket mer, att det är vi människor som är Kristi kropp, men byggnaden är viktig för oss, säger han.

– Det är där vi samlas för bön och gudstjänst, det är där vi möts i sorg och glädje. Sedan är det plötsligt någon som attackerar kyrkan, då blir vi bedrövade.

Kostsamma rutor

Han berättar att den första dagen var det tre rutor som hade slagits sönder, men att nu är de uppe i 35 stycken, där man lagat dem provisoriskt med trä. Kyrkan är från 1300-talet men fönstren från 1800-talet, vilket gör det problematiskt då man ska ersätta de sönderslagna rutorna.

– Glasmästaren trodde det här skulle springa iväg över 100 000 kronor. Det är problematiken med våra gamla kyrkor, säger Mikael Göth.

Han berättar att kyrkan ligger helt öppen och är på så sätt sårbar för den här typen av vandalisering. Samtidigt säger han att de från kyrkans håll är måna om att göra kyrkan så tillgänglig som möjlig.

– Vi har som uppdrag och kallelse att våga vara kyrka där vi är, säger Mikael Göth.

Uppmärksammad manifestation

Samtidigt som kyrkan vandaliserats har en annan debatt med religiösa förtecken blossat upp i Malmö. Den danske extremistpolitikern Rasmus Paludan har tillsammans med den kontroversielle konstnären Dan Park begärt tillstånd att få bränna upp ett exemplar av Koranen utanför en moské i Rosengård.

– Vi ligger granne med den moskén där det skulle ske. Men jag kopplar absolut inte samman de här sakerna med varandra, säger Mikael Göth.

Manifestationen där Koranen ska brännas har nu flyttats till Fridhemstorget och är planerad till fredag den 28 augusti. I Malmö sprids nu oron för oroligheter i samband med denna antimuslimska manifestation.

Läs mer Stenkastning krossade kyrkfönster under mässa i Sankt Nikolai kyrka

Powered by Labrador CMS