Nyheter
Vatikanen kritiserar liberal katolsk rörelse i Tyskland
Den synodala vägen tar sikte på frågor om bland annat sexualmoral och kyrkans makt
I ett uttalande markerar Vatikanen tydligt avstånd från den så kallade synodala vägen i Tyskland, som bland annat vill se kvinnliga präster och kyrklig välsignelse av samkönade par.
Sedan 2020 pågår i Katolska kyrkan i Tyskland ett reforminitiativ som tar sikte på frågor om bland annat sexualmoral och kyrkans makt. I processen, som benämns den synodala vägen, deltar delegationer bestående av 115 biskopar, präster, diakoner och 115 lekmän ur kyrkan.
Hittills har gruppens majoritet röstat för flera förändringar i liberal riktning av kyrkans lära. Bland annat vill den synodala vägen att präster ska kunna gifta sig, att kvinnor ska kunna bli präster och att samkönade par ska kunna välsignas av kyrkan.
Påven kritisk
Påve Franciskus missnöje med den synodala vägen har de senaste månaderna i tilltagande mån blivit tydligt. I mars meddelade den polska biskopskonferensen att påven i ett samtal med biskopskonferensens ordförande tagit avstånd från initiativet. I juni riktade påven själv för första gången öppet kritik mot den synodala vägen i en intervju med jesuiternas tidskrift i Italien La Civiltà Cattolica. Han sa då att det i Tyskland finns “en mycket bra evangelisk kyrka. Vi behöver inte två.”

– Problem uppstår när den synodala vägen utformas av de intellektuella teologiska eliterna, och påverkas mycket av tryck utifrån, sa påven till tidskriften.
Påven tillade att vissa tyska stift dock arbetar med den synodala vägen ”tillsammans med de troende, med folket, långsamt”.
Vatikanen: Saknar befogenhet
Nu har Vatikanen tagit ytterligare avstånd från den pågående processen i Tyskland. I ett uttalande som kom på torsdagen sägs att Vatikanen ser sig nödgad att påminna om att den synodala vägen saknar befogenhet att införa nya former av ledningsstrukturer i kyrkan eller införa ändringar i kyrkans tros- eller morallära, skriver tidskriften Signum.
I uttalandet citeras det brev som påven skrev till de tyska katolikerna 2019, när den synodala vägen var på väg att inledas: “En lokalkyrka som bryter sig ut ur universalkyrkan försvagas och kommer på sikt att dö.”
Påven har tidigare uttryckt besvikelse över att hans brev inte tagits på allvar av kyrkan i Tyskland, skriver Signum.
Uttalandet från Vatikanen har mötts av ett svar från två representanter för den synodala vägen. I ett gemensamt uttalande skriver biskop Georg Bätzing, ordförande för den tyska biskopskonferensen, och Irme Stetter-Karp, ordförande för de tyska katolikernas centralkommitté (ZdK), om sin ”förundran” över att Vatikanen kritiserar den synodala vägen i ett osignerat uttalande, “snarare än att ingå dialog”.

De skriver också att Katolska kyrkan i Tyskland inte kommer att slå in på någon “särskild tysk väg”. De menar samtidigt att de ser det som sin “plikt att klart ange var vi tror att förändringar är nödvändiga”.
Arborelius har uttryckt oro
Katolska kyrkans svenske kardinal och biskop Anders Arborelius har tillsammans med övriga katolska biskopar i Norden uttryckt oro över den synodala vägens ”riktning, metod och innehåll”.
I ett öppet brev till biskop Georg Bätzing skrev de nordiska biskoparna i mars i år att ”sanna reformer av kyrkan [alltid har] bestått i att försvara, förklara och omsätta den katolska läran i trovärdig praktik, grundad på gudomlig uppenbarelse och autentisk tradition – inte i att följa tidsandan.”

Rekordstort medlemstapp
Rekordmånga tyska katoliker lämnade kyrkan förra året: 360 000, vilket kan jämföras med 220 000 under 2020.
Ett av skälen till 2021 års stora medlemstapp anses vara missnöje med den synodala vägen. Enligt tidskriften America, som utges av amerikanska jesuiter, har den tyske biskopen Heiner Wilmer uppgett att han är bekymrad över att “inte bara människor med liten tro, utan ibland också människor med stor tro lämnar kyrkan”.