Nyheter

Vatikanen tar fajten mot vaccinkritikerna

Katolska kyrkan avvisar “religiösa undantag”

En demonstration mot vaccin i Boston.
Cirka tio procent av katolikerna i USA är vaccinkritiker. Nu tar Vatikanen fajten mot motståndet och manar katoliker att vaccinera sig (observera att personer på bild inte finns med i artikeln - bild från en demonstration mot vaccin 2020 i Boston).
Publisert Sist oppdatert

Vaccinskeptiker inom Katolska kyrkan får nu ett tydligt budskap från Vatikanen: ta vaccinet. Frågan togs upp vid ett möte nyligen, och en tidigare amerikansk framträdande vaccinkritiker som nu är sjuk i covid-19 fyllde på med ett uttalande.

I USA har striden varit het runt vaccinet, och många kristna försöker få intyg om “religiöst undantag” av sina pastorer och präster. Nu kommer starka och tydliga signaler från Katolska kyrkan, som går emot vaccinmotståndet.

Pekar på ojämlikheterna

I slutet av september möttes Pontificia Academia per lade Vita i Vatikanen, och kom då med ett dekret som följde upp ett tidigare uttalande från Vatikanen om att alla anställda måste vaccinera sig, alternativt ha negativa covid-test. Inga “religiösa undantag” ges här. Vatikanen uppmuntrar alla katoliker att ta vaccinet, och att hjälpa andra att få det. Vatikanen pekade också på ojämlikheterna i världen när det gäller vaccintillgång.

– Vi måste minska denna klyfta, och också bekämpa den orättvisa fördelningen av hälso-och sjukvård, sa den italienske ärkebiskopen Vincenzo Paglia, som leder akademin.

Ungefär samtidigt kom ett budskap från den tidigare skarpa amerikanska vaccinkritikern kardinal Raymond Burke. Han smittades av coronaviruset, blev sjuk i covid-19 och berättar i sitt uttalande att han fortfarande har andningsproblem.

Kritik mot påven

Runt tio procent av katolikerna i USA är skeptiska till vaccinet, skriver National Catholic Reporter. Ibland handlar motståndet bara om att de tveksamma behöver ges möjlighet att prata med någon om sin oro, menar den amerikanska bioetikern Therese Lysaught, som är kopplad till den katolska akademin. Men det finns också, menar hon, bland vissa en mer djupgående kritik bland vissa skeptiker både mot läkarkåren och även mot påven.

– Uttalanden som görs visar på misstänksamhet mot regeringens legitimitet, och även ett halvt dolt motstånd mot påven och Franciskus ledarskap, en oroande misstro mot vetenskap och ett olyckligt motstånd mot dialog, säger hon.

Hon säger att det som akademin gör just nu är rätt sätt att bemöta vaccinmotståndarna. Akademien betonar både ansvaret för den egna hälsan, men också att vaccinering skyddar andra människor. Även den inflytelserika Troskongregationen i Vatikanen, liksom påve Franciskus, har uttalat sig och manat alla att vaccinera sig.

Talar om “fake theology”

Detta handlar, menar dock vissa vaccinkritiker, om “fejk theology”, och de talar gärna om religionsfrihet i förhållande till vaccinet.

– Medlemmar i Katolska kyrkan härmar här sekulära argument om individuell frihet, kontrar Therese Lysaught.

– De bygger inte sin argumentation på förnuft, utan på individuella känslor, det handlar om emotionellt betonade val av den typen som neoliberalismen för fram.

Powered by Labrador CMS