Nyheter

Vem av de fem tar över i Härnösand?

Det är inte bara Sveriges partiledare som i dagarna ställs mot väggen och grillas av initierade utfrågare. I går var det dags för de fem kandidaterna till biskopsvalet i Härnösands stift att blotta sig inför publik.

Härnösands domkyrka.
Publisert Sist oppdatert

En är inte prästvigd, en menar att nattvardsbordet ska öppnas för icke-döpta, en annan älskar begreppet ”folkkyrka”, en har jobbat för Röda korset och en håller på att ta körkort.

Redan om ett par veckor kan det vara klart vem som blir Härnösands biskop efter Tuulikki Koivunen Bylund. Den 4 september hålls första valomgången och får någon av de fem kandidaterna absolut majoritet blir det ingen andra valomgång. I går var det dags för de fem att ställas mot väggen och under en halvtimme frågas ut inför publik. Folkkyrkan, dopet, avbefolkningen på landet och den egna Gudsrelationen var några av ämnena som avhandlades.

– Vad säger du till en familj som undrar varför de ska döpa sitt barn? undrade Jonas Bromander, framtidsforskare för Svenska kyrkan och en av de tre i panelen som ställde frågor.

– Genom dopet ger man sitt barn en av de finaste utgångspunkter man kan ge någon som man älskar, svarade Göran Lundstedt.

Döpt för att ta emot nattvarden

Något uppseendeväckande svar i stil med den uppmärksamhet som Antje Jackelén fick i samband med ärkebiskopsutfrågningen och jungfrufödseln, hördes inte från podiet på Quality Hotel i Sundsvall. Möjligen Sven Hillerts önskan att man inte behöver vara döpt för att ta emot nattvarden.

– Jag tycker att vi som kyrka kan stöta oss med alla, så länge vi är en levande kyrka. Det spelar ingen roll om det är åt höger eller åt vänster politiskt, svarade Eva Nordung Byström på frågan om det finns någon som kyrkan skulle kunna göra sig ovän med om det skulle bli nödvändigt.

En kandidat inte prästvigd

Ninni Smedberg, den enda i kvintetten som ännu inte är prästvigd, återkom ständigt till sin hjärtefråga, diakonin. Och på frågan om hur hon ställer sig till att inte ha någon egen erfarenhet av de prästerliga handlingarna svarade hon:

– Hittills är det ingen av biskoparna som haft den djupa erfarenheten av diakonalt arbete som jag. Det viktiga är inte att ha fullgjort alla prästerliga uppgifter utan att se arbetet som en helhet.

Den raka ärligheten lyste igenom i vissa svar, bland annat när Göran Lundstedt erkände att han ständigt brottas med den dagliga andakten och när Cecilia Nyberg tillstod att hon har dåligt tålamod.

– Jag har mer av mod än av tålamod, sa Cecilia Nyberg.

Powered by Labrador CMS