Nyheter
Vemod och glädje när Västerås pingst firade gudstjänst
En oberoende utredning ska inledas i veckan för att ta reda på vad som hänt kring Daniel Alm

Det är en församling som befinner sig mitt i en kris sedan föreståndaren Daniel Alm i veckan klivit av ledarskapet efter anklagelser om maktmissbruk, ett besked som berör hela pingströrelsen. Men den här söndagen var det fullt i pingstkyrkan i Västerås och fokus i gudstjänsten låg på Jesus.
VÄSTERÅS. ”Jesus är i centrum” ljuder lovsången i den fulla pingstkyrkan. Det är så många besökare att den som kliver in sent hänvisas till läktaren. Händerna är uppsträckta under lovsången och det är en hängiven stämning.
Trots det. Allt är inte som vanligt här i Västerås pingstkyrka. Tidigare i veckan kom det fram att församlingens föreståndare och pingströrelsens ledare Daniel Alm avgått från sin tjänst på Pingst FFS med omedelbar verkan. Han är i nuläget arbetsbefriad, men fortfarande anställd i församlingen i Västerås. Daniel Alm klev självmant av från sin ledarposition inom samfundet efter att två incidenter blivit kända. Det första handlar om att han anklagas för maktmissbruk och olämpligt beteende med sexuell karaktär, det andra handlar om en relation som han själv erkänner har gått för långt.
I normala fall brukar föreståndaren för församlingen sitta på första bänkraden i kyrkan och ofta också ta plats uppe på scen under gudstjänsten. Daniel Alm är på plats på en bänkrad längre bak, något flera uttrycker förvåning över, och han håller en mycket låg profil.

Nämns indirekt
Det är på ett sätt en helt vanlig gudstjänst och den situation som råder nämns inte direkt, men väl indirekt blir det en och annan mer eller mindre frivillig anspelning.
– Jag höll på att säga vad roligt det är att se er, men det här är inte så roligt, säger exempelvis Pelle Hörnmark när han kliver upp på scenen för att predika.
Pelle Hörnmark har tillfälligt tagit över ledarposten för pingströrelsen nationellt, och finns även på plats här i pingstkyrkan i Västerås för att hjälpa till denna söndag. Den pastor som skulle ha predikat, Niclas Collén, är mitt uppe i församlingens krishantering.

Predikans betydelse
Inför sin predikan påpekar Pelle Hörnmark att han ska predika Guds ord och det han ska säga handlar inte om situationen i församlingen, så han uppmanar åhörarna att inte försöka övertolka honom på ett eller annat sätt.
Sedan håller han en klassisk pingstpredikan om att när det gungar under fötterna, då ska man sätta fokus på Jesus. Hos honom finns frihet och förlåtelse.
– Även som församling kan man komma till honom, när vi är rådvilla.
Pelle Hörnmark predikar med patos och engagemang och församlingen replikerar instämmande i hans budskap om att varje människa ska ta sin gudomliga kallelse på allvar, och att även i den tuffaste stunden finns Gud där för att möta dig.
Under den avslutande lovsången och förbönen är det också många som tar klivet fram och böjer sina knän framför estraden.

”Vi ville komma inför Gud”
Efter gudstjänsten är det många som är försiktiga med att kommentera det som hänt för Dagen. De som uttalar sig gör det därför anonymt. Alla är överens om att det var en bra gudstjänst och man gläds över att så många slutit upp.
– Alla ville verkligen komma inför Gud. Jag vet inte vad jag ska tycka eller tänka om situationen, säger en trogen gudstjänstbesökare.
– Det blir som att vi bara ville backa upp varandra för att vi har hamnat i en så jobbig situation, säger en annan.
– Vi ska inte dra några förhastade slutsatser och börja spekulera, säger en person som står bredvid .
Flera som Dagen pratar med betonar hur viktigt det är med en församling som i grunden är välmående och att det är en styrka att man därför inte är beroende av en enskild individ.
– Att så många kom i dag visar på livskraften i församlingen, säger en person.

Ytterligare en gudstjänstbesökare vill också betona att de nu har ett gemensamt ansvar att behandla det som hänt med vishet, där det är viktigt att inga hemligheter täcks över.
– Det finns ett vemod, men också en ödmjukhet, kommenterar en annan gudstjänstbesökare stämningen.
– Just nu är det viktigt att vi påminner oss om att vi inte sitter inne med alla detaljer, så vi ska inte bidra till ryktesspridningen och sprida vidare saker som inte är sanna. För jag känner att det inte finns någon som vill vända de inblandade ryggen.
Oberoende utredning
Wivecka Ljungh är vice ordförande i församlingen och hon säger till Dagen att det finns många tankar en dag som denna, men en sak pekar hon ut som extra viktig.
– Det är att vi behöver varandra just nu.

Hon gläds därför över att så många valde att sluta upp och komma till kyrkan.
– Visst finns det en oro för att människor ska ta det här hårt, det finns besvikelse att hantera och fortfarande många frågetecken. Nu vill vi finnas här som ett stöd, och jag är väldigt tacksam för att vi har en välfungerande församling.
Hur ska ni gå vidare?
– Vi kommer att ha ett styrelsemöte precis nu, sedan kommer vi att gå vidare med en oberoende utredning i veckan som kommer.
Det är pingströrelsen centralt som beställt utredningen av en oberoende part.
– Det är viktigt eftersom Daniel Alm var den högste ledaren vi hade både här i församlingen och inom pingströrelsen. För oss som styrelse är det viktigt med en oberoende utredning, alla måste få möjlighet att berätta.
Fram tills nu hade Daniel Alm en 25-procentig tjänst i församlingen, där han också var ordförande.

”Så det fungerar”
När Dagen möter Pelle Hörnmark efter gudstjänsten har han förståelse för att många tycker att situationen är jobbig.
Märker du av det?
– Nej, inte direkt när jag bara möter folk i dörren, men när jag börjar fråga berättar de att det är tufft.
Tvekade du att kliva in i rollen som pingströrelsens ledare?
– Nej. De ringde och berättade vad som hade hänt och frågade om jag kunde ställa upp. Det var självklart att svara ja, det är lite så det fungerar.
Pelle Hörnmark har tidigare varit föreståndare för Pingst FFS och känner därför till vad rollen handlar om. Nu förklarar han att när han den här gången kliver in som ledare för pingströrelsen handlar det inte om att sätta några visioner för rörelsens framtid.
– Det ska jag inte ägna mig åt. Utan jag ska skapa lite trygghet och stabilitet. Kanske lite faderskap i bästa fall, säger han.
När Dagens reporter är på väg att ta steget ut från pingstkyrkan i Västerås är det en av gudstjänstbesökarna som hojtar till.
– Vi kämpar, säger personen.
– Men vi vill göra något bra av det här och vi är hoppfulla inför framtiden.