Nyheter
”Vi ber till Gud att vi ska kunna hjälpa så många som möjligt”
Samlas till gudstjänster i Stockholm och Västerås - kan bli ukrainska pingstförsamlingar på flera platser i landet

Flyktingar från Ukraina söker sin tillflykt till den ukrainska pingstförsamlingen i Stockholm. Och på fler orter i landet planeras verksamhet med till exempel gudstjänster.
– Vi ber till Gud att vi ska kunna hjälpa så många som möjligt, säger pastor Vasyl Derun.
När Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari dröjde det inte länge förrän telefonen började ringa i den lilla ukrainska pingstförsamlingen i Stockholm som bildades 2019.
– Många hittar oss via Facebook och andra sociala kanaler. De flesta har flytt från östra Ukraina och har varken mat eller någonstans att bo, berättar pastor Vasyl Derun.
Varit vid gränsen
Han har själv varit på plats vid Polens gräns till Ukraina och delat ut mat, kläder och hygienartiklar till de landsmän som flyr de ryska bomberna. Några flyktingar har även fått följa med till Sverige för att söka en fristad så länge kriget pågår och andra kommer på eget bevåg.

– Alla som kommer till oss har inte någon koppling till kyrkan, utan de vill framför allt träffa någon som pratar ukrainska. Vi gör allt vi kan för att alla som kommer ska känna sig trygga, förklarar Vasyl Derun som själv kommer från Ukraina och har bott i Sverige med sin familj sedan 2015.
De senaste veckorna har gudstjänsterna, som hålls i en lokal i Västberga söder om Stockholm där Finska pingstförsamlingen Filadelfia hör hemma, varit mer välbesökta än på länge.
– En vanlig söndag innan kriget i Ukraina bröt ut brukade cirka 25 personer samlas till gudstjänst. Förra söndagen kom 70 personer och om fler vill vara med behöver vi skaffa en ny lokal. Annars får inte alla plats.
Gudstjänster i Västerås
Till Västerås, där Vasyl Derun bor med sin familj, har också många flyktingar kommit. Ett 30-tal personer av dessa är kristna och har sökt sig till den ukrainska pingstförsamlingen.
– För att möta behoven har vi börjat att samlas till kvällsgudstjänster i pingstförsamlingen i Västerås som generöst öppnat sina dörrar för oss, berättar Vasyl Derun.
Efter att Dagen pratat med Vasyl Derum meddelades också att han anställs av Västerås pingst som samordnare i en satsning för de ukrainska besökarna.
Uppsala och Göteborg är två andra städer som tar emot många flyktingar, och där finns också planer på att komma i gång med gudstjänster på ukrainska. Och om behovet finns på fler orter kan det bli aktuellt även där.

Stor pingströrelse
Den ukrainska pingstförsamlingen i Stockholm är en del av Pingstunionen i Ukraina, som har drygt 100 000 medlemmar. Därmed är den en av de största pingströrelserna i Europa.
– Jag har daglig kontakt med många som stannat kvar i Ukraina efter invasionen. Nöd och oro präglar deras tillvaro. De behöver mycket stöd och uppmuntran för att orka kämpa.
Vasyl Derun berättar att många församlingar, framför allt i östra Ukraina, inte kan samlas till gudstjänster längre eftersom det skulle innebära en risk att träffas av bomber. Mycket tid går åt till att söka skydd i skyddsrum, och de som kan och vågar söker sig till Polen och andra grannländer. Och några kommer till Sverige.
– Vi försöker göra så gott vi kan för att hjälpa alla de som söker sig till oss. Vi ber till Gud om styrka och kraft att vara så effektiva som möjligt. Vi vet inte om de kommer att stanna en månad, ett år eller en längre tid, säger Vasyl Derun som pratar bra svenska och som får många förfrågningar om att tolka.
– Flera församlingar, bland annat i Södertälje och Järfälla, har hört av sig och frågat om jag kan hjälpa till att tolka och jag försöker göra det så mycket jag hinner och kan, förklarar han och berättar att man planerar för att starta ett språkkafé i stockholmsförsamlingen.