Nyheter
"Vi försöker ständigt förbättra vårt miljötänk"
De ansvariga för sommarens konferenser berättar om ekonomiska och praktiska utmaningar för att kunna göra det de vill.

Mat till tusentals besökare, resor för gästtalare och hantering av sopor är några av konferensernas miljöutmaningar. Ambitionen att göra hållbara val finns hos samtliga konferensledningar som Dagen varit i kontakt med.
– Vi vill tänka miljömässigt och jag skulle till exempel gärna vilja ha solenergi på vår stora samlingsplats Ladan, säger Torpkonferensens projektledare Christer Aadland.
Samtidigt är möjligheterna att göra bra miljöval begränsade av budget och antalet volontärer, menar Christer. Och även om miljöfrågorna är viktiga, vill han inte att de tar allt fokus.
– Konferensens största syfte att lyfta missionen. Så vad är viktigast, att sända ut missionärer eller få upp ett soltak? Det är inte en helt lätt balansgång, fortsätter han.
På Nyhemsveckan har miljöfrågan blivit allt viktigare under de senaste åren.
För något år sedan undersöktes möjligheten att bli miljöcertifierad, men kostanden för certifieringen var för stor. Arbetet med att göra konferensen mer hållbar ligger på styrelsens bord och bearbetas i olika arbetsgrupper.
– Vi har försökt göra förbättringar varje år, men det är inte lätt att göra stora förändringar snabbt, säger Andreas Andersson, vice ordförande i styrelsen för Föreningen Nyhemsveckan.
Läs även | Så hållbara är sommarens konferenser
"Försöker förbättra"
Jan Blom är konferenssamordnare för Europakonferensen på Livets ord och han tycker att de har ett ansvar att värna miljön.
– Vi försöker ständigt förbättra vårt miljötänk men gör det i kombination med att hitta en bra balans till effektivitet och personalens och volontärernas arbetsmiljö.
Hönökonferensen arrangeras av den lokala Equmeniaförsamlingen på ön. Miljöfrågan drivs av ett antal personer i församlingen som brinner för frågan, berättar pastorn och konferensledaren Anders Marklund.
– Det är ganska intressant hur det finns människor som positivt bevakar vissa frågor. Israel är en annan sådan fråga, säger han.
Även under planeringen av Lapplandsveckan har hållbarhetsfrågan funnits med i samtalen.
– Det är klart att det är viktigt. Sedan finns det en gräns för vad man kan åstadkomma under provisoriska förhållanden, säger Jörgen Fahlstedt, ordförande i Föreningen Lapplandsveckan.