Nyheter
”Vi har varit tydliga med att Immanuelskyrkan tar ett avsteg från EFK:s vigselordning”
Immanuelskyrkan i Örebro tog beslutet på egen hand, utan formellt godkännande från Evangeliska frikyrkan (EFK), samfundet som de tillhör. EFK-ledarna: ”Vi hade gärna sett att de väntat.”

Immanuelskyrkan i Örebro tog på söndagen beslutet att vidga sin äktenskapssyn till att inkludera samkönade äktenskap. Det är ett besked som ledningen i Evangeliska frikyrkan (EFK) både är kritisk till, men samtidigt har respekt för.
– Vi kommer inte att agera mot Immanuelskyrkan, är beskedet.
Det är ett stycke frikyrkohistoria som skrivs, då Immanuelskyrkan i Örebro röstade igenom att börja viga även samkönade par. De tog beslutet på egen hand, utan ett formellt godkännande från Evangeliska frikyrkan (EFK), samfundet som de tillhör.
Linalie Newman och Ingemar Forss är missionsdirektorer och ledare för samfundet.
Vad säger ni om beslutet?
– Vi hade gärna sett att de väntat eftersom vi är mitt inne i en process kring den här frågan som rörelse, säger Ingemar Forss.
Men han betonar samtidigt att EFK består av fria församlingar och att de därför har respekt för att Immanuelskyrkan agerar på det här sättet, inte minst då de själva ansåg sig redo att fatta ett beslut efter att under lång tid ha bearbetat frågan.
– Det kom inte som någon överraskning för oss utan vi har följt deras process och är tacksamma över att den har varit så transparent, säger Linalie Newman.
Ett teologiskt avsteg
Samtidigt som EFK-ledningen uttrycker en viss förståelse för Immanuelskyrkans beslut är de också kritiska.
– Vi har mött församlingsledning och varit tydliga med att det här ett är ett avsteg mot den vigselordning vi har i EFK.
Har de rätt att göra så här?
– Det finns en vigselordning i EFK att vi viger en man och en kvinna, men det finns inget i våra stadgar om vad som händer när en församling gör på något annat sätt. Därför kan ingen säga vad de får eller inte får göra, säger Ingemar Forss.
Att det inte finns någon på förhand antagen åtgärd att ta till, samt att EFK befinner sig mitt i en bearbetningsprocess i äktenskapsfrågan, innebär att ledningen i det här läget inte kommer att agera mot Immanuelskyrkans beslut.
Men någonstans går väl en gräns för vad en församling får göra?
– Våra stadgar säger att samarbetet kan upphöra om en församling slutar att arbeta enligt de dokument vi har antagit i kongressen, säger Ingemar Forss.
– Det finns de som tycker att det här faller utanför ramen, andra tycker inte det, men här är vi mitt inne i ett samtal och vill inte föregripa processen, fyller Linalie Newman på med.
Pratats om splittring
Redan innan Immanuelskyrkans beslut har det diskuterats friskt inom EFK om vad som kan hända om församlingar börjar viga samkönade par. Det finns även röster som varnat för att det här kan leda till en kyrkosplittring. Det är dock ett scenario som de båda samfundsledarna inte tror på.
– Vi upplever oss inte som en splittrad rörelse, säger Ingemar Forss.
– Vi har en stor spännvidd i många frågor, men det som förenar oss är inte att vi tycker lika om precis allt.
Det som förenar rörelsen är däremot visionen att nå ut med evangeliet, ett uppdrag som förenar samtliga församlingar.
Viktig process
När det gäller frågan om samkönade äktenskap och Immanuelskyrkans beslut återkommer de båda samfundsledarna gång på gång till att EFK är inne i en process där frågan bearbetas. Processen handlar om att få till en teologisk bearbetning och möjligen komma fram till någon slags samsyn inom samfundet.
Anledningen till att processen dragit i gång handlar om ett beslut taget på EFK:s kongress år 2020. Efter det tillsattes en arbetsgrupp på 20 personer, där sedan fyra processdagar har hållits för att belysa äktenskapsfrågan utifrån olika synvinklar. Den 12 maj 2023 är satt som slutpunkt, då kommer en rapport att presenteras och processen gå i mål.
Leva i spänning
Men samfundsledarna vill och kan inte i dag uttala sig om vad det här kommer leda till, om processen kommer att leda till att EFK tänker fortsätta omfamna en gemensam officiell hållning i äktenskapsfrågan eller om församlingar kan ha olika äktenskapssyner.
– Vi måste orka vara i den här spänningen ett tag till, säger Linalie Newman till dem som väntar på besked.
Det som hon dock i dag kan uttala sig om när det gäller EFK:s officiella linje är att alla ska vara välkomna in i samfundets gemenskap, oavsett vilket sexuell läggning man har.