Nyheter

Vikingakvinnan Kata – en av de första kristna svenskarna

Utgrävningar vid Varnhems kyrka i Västergötland har blottlagt nya gravar. Och bekräftat att kristendomen troligtvis kom till Sverige tidigare än vad historieböckerna säger.

###
Publisert Sist oppdatert

Arkeologer har arbetat i ett område bredvid klosterkyrkan i Varnhem, mellan Skara och Skövde, i mer än tio år. SVT uppger att fynden bland annat består av en kyrka med en krypta samt flera skelett från vikingatiden på en intilliggande kyrkogård.

Forskarna utgick från början från att skeletten var från 1100-talet, men genom så kallade kol-14-analyser fick de veta att de äldsta skeletten var mycket äldre, från tidigt 900-tal.

– Nu kan vi skriva tillbaka kristnandet i Sverige, ja mer än det, västerländska kulturkretsen i Sverige med 100 år, kanske 150 år. Vi vet att hit kom det någon eller några och lyckades medan Ansgar misslyckades i Birka, säger Dick Harrison, professor i historia, till SVT.

Den finaste graven som har hittats på området tillhörde förmodligen en kvinna vid namn Kata. Att forskarna tror sig känna till hennes namn beror på att graven där skelettet hittades från början troligtvis täcktes av en runhäll med Katas namn som i dag finns vid den nuvarande kyrkan.

Denna grav är däremot inte lika gammal som de äldsta gravfynden på området.

Katas skelett är välbevarat och med hjälp av kol-14-analyser har arkeologerna fastställt att hon dog någon gång på 1040-talet. Fram till dess levde hon ett gott liv på storgården i Varnhem och dog vid 30–35 års ålder.

I kväll, klockan 20–21, visas filmen "De kristna vikingarna", om Varnhemutgrävningarna i Vetenskapens värld på SVT. Det är dokumentärfilmaren My Lindberg som har följt projektet sedan 2006.

– Att jag började filma i Varnhem var en slump. Jag bodde där under ett år när jag jobbade med inspelningen av Arnfilmerna, och det var då de började gräva, säger hon till Skaraborgs Allehanda.

Powered by Labrador CMS