Nyheter

”Viktig signal att det fortfarande går att fira gudstjänst utan vaccinbevis”

“Vi behöver alla hjälpas åt att minska smittspridningen”

'Tröttheten är stor sedan tidigare när nu ytterligare restriktioner adderas' säger samfundsledaren Joakim Hagerius.
"Tröttheten är stor sedan tidigare när nu ytterligare restriktioner adderas" säger samfundsledaren Joakim Hagerius.
Publisert Sist oppdatert

Många suckade efter beskedet om skärpta restriktioner för att minska smittspridningen i samhället.

– Tröttheten är stor sedan tidigare, säger Joakim Hagerius, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan till Dagen.

Från och med i morgon onsdag krävs det vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. För allmänna sammankomster (dit gudstjänster räknas) med fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare. Religiösa ceremonier, såsom gudstjänster, är dock undantagna – där får deltagarna stå upp.

Varje sällskap begränsas samtidigt till maximalt åtta personer och mellan sällskapen ska det också vara en meters avstånd.

– Vi befinner oss i en situation med rekordstor smittspridning, sa statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff på måndagen.

Några timmar efter beskedet från regeringen uppdaterade Equmeniakyrkan informationen på sin webbplats. Den gemensamma krisgrupp som koordinerar informationen för Equmeniakyrkan och ungdomsorganisationen Equmenia klargör att rekommendationen är att församlingarna ska fortsätta att bjuda in till gudstjänster.

Råd från krisgruppen:

  • Arbeta kreativt med församlingsomsorgen och gemenskapen.
  • Fortsätt arbeta med diakonal verksamhet för människor i utsatthet.
  • Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19.
  • Informera om att det är viktigt att stanna hemma vid sjukdom.
  • Planera verksamheter utifrån lokalernas och deltagarnas förutsättningar.
  • Upprätthåll möjligheterna till god handhygien: Se till att det finns goda möjligheter till handtvätt med tillgång till tvål och pappershanddukar.

”En viktig signal”

Joakim Hagerius.
Joakim Hagerius.

– Vi behöver alla hjälpas åt att minska smittspridningen, ett arbete som församlingar och samfund gör på många sätt. Samtidigt tar jag fasta på att det fortfarande är möjligt att fira gudstjänst utan krav på vaccinbevis, det är också en viktig signal, säger Joakim Hagerius, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

Har du någon uppfattning om hur stor trötthet församlingarna känner inför de skärpta restriktionerna?

– Tröttheten är stor sedan tidigare när nu ytterligare restriktioner adderas.

Framflyttad pastorskonferens

För Svenska alliansmissionens vidkommande innebär de nya restriktionerna att en del arrangemang skjuts fram. Det gäller till exempel pastorskonferensen “Vintermötet” som skulle hållits den 25–26 januari.

Ulf Häggkvist.
Ulf Häggkvist.

Samfundet har också uppdaterat informationen på sin webbplats och gjort utskick till församlingarna. Dessutom innebär de nya restriktionerna att personalen på samfundsexpeditionen uppmanas att arbeta hemifrån så mycket som möjligt.

– Så hoppas vi innerligt att dessa åtgärder, som vi har stor förståelse för att man inför med tanke på smittspridningen och belastningen på sjukvården, blir så kortvariga som möjligt, säger missionsföreståndare Ulf Häggqvist till Dagen.

Hoppas på begränsad tid

Ingemar Forss.
Ingemar Forss.

Evangeliska frikyrkans missionsdirektor Ingemar Forss konstaterar att antalet EFK-församlingar som behöver hantera covidpass framöver troligtvis kommer att öka efter beskedet om nya restriktioner.

– I och med att gränsen nu sänks till 50 personer lär det bli så. Min bild är att de flesta hittills inte har använt sig av covidpass, säger han och tillägger att de nya restriktionerna förhoppningsvis enbart gäller under en kortare tid.

Hur jobbigt tycker EFK-församlingarna att det är med skärpta restriktioner igen?

– Jag har inte hunnit pejla läget. Men liksom resten av samhället hade vi så klart hoppats att det skulle vara över vid det här laget.

Powered by Labrador CMS