Nyheter
Widar Andersson: Att sikta in sig på religiösa friskolor är fegt
År 2000 hade Widar Andersson (S) nyligen lämnat riksdagen och var nybliven ordförande för friskolornas riksförbund. Då ville han införa privata lärarhögskolor, något Dagen slog upp stort.

I dag är Widar Andersson chefredaktör på tidningen Folkbladet. För Dagen berättar han vad han tycker om den idén i dag. Och vad han tycker om förslaget att stoppa religiösa friskolor.
Tycker du fortfarande att det är en bra idé att införa privata lärarhögskolor och ge dem samma status och villkor som de statliga?
– När det gäller lärarhögskolan behövs det i första steget ett samlat statligt grepp. I dag ”äger” lärosätena sina egna utbildningar på ett olyckligt sätt.
– När väl en reform genomförts där staten lagt fast innehållet tror jag säkert något eller några av de gedigna utbildningsföretag som sedan länge är verksamma inom utbildning i Sverige mycket väl skulle kunna kvalificera sig för att driva lärarutbildning.
”Ett debattinlägg i sig själv”
Bakgrunden till att socialdemokraten Widar Andersson blev ordförande för Friskolornas riksförbund 1997 började redan 1994 när han engagerade sig som förälder på en av Sveriges 30 första fristående grundskolor, Söderbaumska skolan i Falun där två av familjens barn började när den startade 1994.
– Jag var aktiv utåt som ”förnyare och friskolevän” redan från början av min riksdagstid – 1991–1998. Att jag fick frågan tror jag till stor del berodde på att en socialdemokrat som ordförande var som ett debattinlägg i sig själv, säger Widar Andersson till Dagen.
När du blev ordförande för Friskolornas riksförbund var du fortfarande riksdagsman för Socialdemokraterna. Fick du någon negativ respons från partikamraterna om detta?
– Friskolor var och är inte en S-fråga – mer än som objekt för nedläggning. Så det var klart att jag stack ut. Jag upplevde dock inga besvär eller påhopp av något slag. Jag minns det som ett frejdigt och ofta vitalt debattklimat med mängder av möten och diskussioner.
Granskning bättre än förbud
Det föreslagna etableringsstoppet för religiösa friskolor tycker han inte om. I stället ska friskolorna granskas rejält.
– Jag tycker att det ska vara en hård vandels- och kompetensprövning av alla som vill starta och driva skolor. Jag tycker att skolor som fuskar med det de lovat staten att stå för och/eller som inte åstadkommer positiva kunskapsresultat för eleverna över tid ska stängas.
– Att sikta in sig just på religiösa friskolor ger jag dock inte mycket för. Det är en feg och felaktig politik.