Opinion
Framgångsrik kamp mot rökning
Regeringens lyckade satsning mot rökningen kan vara en förklaring till att riksdagen inte sysslat med tobaksfrågor, tror den ansvariga ministern, Maria Larsson.
Dagen berättar på nyhetsplats (10 april) att tobakskonsumtionen inte är en viktig fråga för riksdagspartierna, sett till riksdagens aktiviteter efter att lagen om rökfria restauranger trädde i kraft i juni 2005.
En delförklaring till riksdagens relativt låga aktivitet kan vara den framgångsrika tobakspolitik som bedrivs av alliansregeringen.
Rökningen har minskat dramatiskt i Sverige sedan mitten av 1980-talet. Antalet dagligrökare har halverats fram till i dag. Andelen i befolkningen som dagligen röker har minskat från 16 procent 2004 till 11 procent, år 2011. Nedgången är likartad bland både män och kvinnor. Särskilt glädjande är att ungas rökande igen minskar 2010 och 2011, efter en svag uppgång under perioden 2005-2009. I ett internationellt perspektiv har Sverige den lägsta andelen rökare i EU.
Vi kan dock inte slå oss till ro, vi har fortfarande en miljon dagligrökare. I grupper med låg inkomst och låg utbildning är rökningen vanligast. Mycket stora hälsovinster kan göras om tobaksbruket kan fortsätta att minska.
För tiden 2011-2014 har regeringen därför fastställt en samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken, ANDT. När det gäller tobak ska vi bland annat fortsätta med satsningen på tillsyn, metodutveckling för att unga inte ska börja använda tobak och arbeta för en bättre tillgång till tobaksavvänjning. Tillsynen av att 18-årsgränsen för inköp av tobak, respekteras, har i stort sett legat nere efter att Justitieombudsmannen anmärkt att tillsynen fordrar lagstöd. Nu har vi tagit fram ett lagstöd som ska kunna träda i kraft nästa år.
I den nya tobakslagen från 2010 ställer vi större krav på den som säljer tobak. Näringsidkaren ska även utforma ett program för egenkontroll och personal som ansvarar för försäljningen ska ges det stöd och den information som behövs för att följa lagen. Ett nytt kraftfullt verktyg är att kommunen ska kunna utdela varningar eller meddela försäljningsförbud vid allvarliga eller upprepade överträdelser av tobakslagen.
Cirka 24 miljoner kronor satsas i år till förstärkt tillsyn och information där frivilligorganisationer har en viktig roll. Skolverket får totalt elva miljoner kronor under mandatperioden för att stödja skolornas ANDT-undervisning. Införandet av Socialstyrelsens nya riktlinjer för sjukdomsförebyggande insatser, får i år 20 miljoner kronor. Ingen regering har tidigare satsat i samma omfattning.
En satsning pågår för att tandvården i alla landsting ska arbeta aktivt med tobaksprevention.
De flesta vuxna som röker har börjat använda tobak under uppväxtåren. Om unga människor kan nå tjugoårsåldern utan att bli rökare är chansen stor att de ska förbli tobaksfria resten av livet.