Nyheter
Alliansen vill inte rädda Löfven
Statsminister Stefan Löfven ser en avgångsansökan som ett alternativ efter Sverigedemokraternas besked att de ska fälla hans budget. Alliansen nobbar Löfvens försök att förhandla om deras stöd för att rädda regeringen.

Löfvens mardröm blev verklighet när SD på en fullsatt presskonferens meddelade att partiet ska fälla regeringens budget genom att rösta på Alliansens budgetmotion i onsdagens omröstning i riksdagen. SD:s vikarierande ledare Mattias Karlsson nöjde sig dock inte med det.
– Sverigedemokraterna kommer att agera för att försöka fälla varje regering som väljer att föra en politik som ger en ökad invandring och ge Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik, sade han.
Vore unikt
Om regeringens budgetförslag faller vore det unikt. Det har inte hänt i modern tid att en hel budget röstats ned.
Löfvens motdrag var att bara några timmar efter SD:s besked bjuda in Alliansledarna för att sondera möjligheterna om att förhandla fram stöd för sin budget.
– SD:s besked betyder inte enbart att de tänker rösta ner den här regeringen utan varje regering som inte dansar efter deras pipa, sade Löfven och talade om att det unika i dag var att SD "taggat upp sin maktpolitik".
De fyra Alliansledarna anlände tillsammans till statsministerns kansli på Rosenbad vid 21.30-tiden. Mötet varade bara i 45 minuter och beskedet var kärvt. Alliansen står fast vid att rösta på sin egen budgetmotion, vilket innebär att SD behåller avgörandet i sin hand.
– Vi är inte beredda att omförhandla vår budget. Vi står fast vid att vi tycker att den är bättre för Sverige, sade Centerledaren Annie Lööf.
Löfven konstaterade att de inte fanns något hopp om stöd i samtalen. Han vill nu avvakta budgetdebatten i riksdagen på onsdagen innan sitt nästa drag. Han har budgetdebatten på sig som börjar klockan nio. Omröstningen väntas klockan 16.
Löfven uppger att det finns tre uppenbara alternativ att överväga. Att yrka på att budgetförslagen återremitteras till finansutskottet så att omröstningen därmed skjuts upp. Att lämna in sin avgångsansökan till talmannen. Att utlysa nyval. Det sistnämnda kan dock Löfven göra tidigast den 29 december. Valet skulle då hållas tidig vår.
Löfven gick inte närmare in på vad han tror ska kunna ske under budgetdebatten. Miljöpartiets språkrör, utbildningsminister Gustav Fridolin, hoppas på att det ska hinna uppstå ett inre tryck i Allianspartierna för att de inte ska ge SD ett avgörande inflytande.
Kan skada ekonomin
Finansminister Magdalena Andersson varnade för att Sveriges ekonomi kan skadas allvarligt om SD tillåts fälla regeringsbudgetar två gånger per år i framtiden. Hon syftade på statsbudgeten och den ekonomiska vårpropositionen med tilläggsbudget.
– Det är en helt ny spelplan Sverigedemokraterna har ritat upp, sade Andersson.
SD har hållit övriga partier på halster i veckor och många hade nog räknat med att de skulle följa praxis, det vill säga rösta på sitt eget budgetförslag och lägga ned sina röster när regeringens förslag ställs mot Alliansens i den avgörande voteringen.
Ett av skälen till det skulle vara att SD riskerar att förlora sin vågmästarroll om regeringen gör upp med Alliansen. Men den risken är SD beredd att ta, uppgav SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson. Och om S och M gör upp har SD en tydlig plan att växa.
– Vi är i så fall beredda att axla rollen som det ledande oppositionspartiet i Sverige. Vårt mål är att bli Sveriges andra största parti och gå om Moderaterna, sade han.