Nyheter
Avdragsrätt för gåvor tas bort 2016
”Förvånande” säger Erikshjälpens chef om den slopade avdragsrätten för gåvor.Årets budgetförslag har många inslag av ideologiska signaler.

Förutom det minskade stödet till religiösa samfund innehåller budgeten inte många överraskningar. Delar av folkrörelse-Sverige kommer att sakna avdragsrätten för gåvor till ideell hjälpverksamhet. Den får hänga kvar ett år till och tas bort 1 januari 2016.
Förvånad över formuleringen
Det slopade avdraget motiveras i budgetpropositionen med att ett sådant stöd ”ökar den ideella sektorns verksamheters beroende av enskilda personers förmåga och vilja att bidra.” Bengt Swerlander, generalsekreterare på Erikshjälpen säger att han är ytterst förvånad över den formuleringen:
– Vad menar de? Det ligger väl i sakens natur att den ideella sektorn är beroende av enskilda personers vilja att hjälpa till. Man ser tydligen inte positivt på enskilda organisationers engagemang.
– Vi är förvånade över att den nya regeringen inte ser värdet av ideella insatser.
Om avdragsrätten får kritik från en del håll kan säkert satsningen på integration vara välkommet, i alla fall för de kyrkor som är engagerade i frågan. Regeringen satsar 3,7 miljarder kronor mer för integrationsinsatser, ersättningar till kommunerna för bland annat flyktingmottagande och etableringsstöd.
Alkoholskatter är gynnsamt ur folkhälsosynpunkt och det använder regeringen som motiv för att höja skatten på öl och vin med 9 procent och på sprit med 1 procent. Även tobaksskatten höjs.
Förändrad politisk inriktning
Budgeten innehåller annars många signaler om en förändrad politisk inriktning. Med höjda skatter och ersättningsnivåer samt mer pengar till välfärdssatsningar markerar regeringen att man lämnat allianspolitiken.
I riksdagsdebatten om budgeten talade finansminister Magdalena Andersson (S) om satsningar som den som föreslås på förlossningsvården, på kvinnojourer och höjning av underhållsstödet till ensamstående föräldrar.
Men de borgerliga var inte nådiga:
– Tyngdpunkten i regeringens förslag ligger på incitament att inte arbeta, sa Moderaternas ekonomisk-politiska talespersonen Anna Kinberg Batra.
Göran Hägglund (KD) anklagade regeringen för flera löftesbrott:
– Det man lovade inför valet gör man inte, men det man inte lovade gör man.
Bengt Swerlander.