Nyheter
Bah Kuhnke: Flera i regeringen är troende men talar inte om det
Med en livligare idédebatt skulle kanske fler våga prata om sin tro, konstaterar kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och ärkebiskop Antje Jackelén i den senares podd. Kulturministern berättar att flera av hennes regeringskolleger är troende utan att vara offentliga om det.

I ärkebiskopens senaste podd (en radiosändning på webben), ”Prata till punkt” är gästen kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Antje Jackelén nämner som exempel på offentliga personer som blivit ifrågasatta på grund av sin tro, förre rektorn på Lunds universitet Per Eriksson och förre arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M).
- Jag vet flera i regeringen som är troende men som inte har sagt det och därför inte får några frågor om det, eller behöver ställas till svars, svarar Alice Bah Kuhnke.
Antje Jackelén tycker att det bekräftar den bild hon har vid möten med många människor med stort ansvar i sina jobb, men som ligger lågt med sin tro.
- Vi skulle vara hjälpta av att vi hade mer av en idédebatt, att vi fick samtala om de frågorna också och inte har dem undanskuffade till våra mest intima rum, att vi kan dela dem med varandra, säger ärkebiskopen.
- Ja, jag håller med till stora delar, svarar Alice Bah Kuhnke.
Men hon poängterar att det också finns en gräns, att tron är väldigt privat och att hon kan förstå att de av det skälet inte vågar blotta sitt allra innersta.
– Man kan önska sig ett samhälle där det är okej även för dem som har en framstående position att blotta sig, och att man kan känna sig trygg med att det kan landa väl hos andra människor. Men alltför många har blivit brända. När det har delat med sig av sina djupaste tankar och känslor har det straffat sig, säger Alice Bah Kuhnke.
Antje Jackelén:
- Ja, man blir ledsen och sårad när någon trampar på det som är heligt för en, det kan jag också känna. När någon tar sig för att trampa på min tro.
I samtalet berör de också trossamfundens roll i samhället och Alice Bah Kuhnke upprepar det hon sagt tidigare i flera sammanhang att samfunden har oerhört mycket att bidra med till samhället:
-De är levande, de är lyhörda, de har nätverk över hela världen. De ger människor en plattform att utvecklas som människor, de ger människor ett sammanhang.
Kulturministern säger också att många blir förvånade när hon berättar för dem hur oerhört aktiva trossamfunden är i sociala frågor.
- De bedriver verksamheter som staten aldrig skulle kunna bedriva. Om vi inte hade trossamfunden, hade vårt samhälle varit mycket fattigare, både bokstavligt och bildligt.
Podden kan lyssnas till här.