Nyheter

Elva vittnen hördes om samvetsfrihet

JÖNKÖPING. Efter tre dagars förhandlingar om samvetsfrihet och diskriminering inom sjukvården avslutades rättegången i Jönköpings tingsrätt på torsdagen.– Grundproblemet är att jag, enligt sjukvården, har fel åsikt, säger Ellinor Grimmark till Dagen.

###
Publisert Sist oppdatert

Ett tvistemål rörande diskriminering låter kanske inte jättespännande. Men under tre dagar har sal 11 vid tingsrätten i Jönköping varit skådeplatsen för ett ärende som mycket väl kan nå hela vägen till Europadomstolen i Strasbourg.

För även om Ellinor Grimmark har krävt drygt 250 000 kronor i skadestånd är detta i första hand ett mål om principer. Ska en vårdanställd kunna slippa vissa arbetsuppgifter med hänvisning till sitt samvete?

Under onsdagen och torsdagen hördes elva vittnen som fick berätta om samvetsfrihet och om hur arbetet fungerar på kvinnokliniker. Några beskrev hur de själva, med hänvisning till sitt samvete, har sluppit att medverka till aborter. Andra förklarade att det inte går att dela upp arbetsplatsen på detta sätt.

Ord mot ord

Mycket fokus kom att hamna på kvinnokliniken vid Värnamo sjukhus. I början av januari 2014 sökte Ellinor Grimmark ett sommarvikariat där. Att hon under anställningsprocessen berättade om sina betänkligheter kring aborter är alla överens om. Men sedan går bilderna isär. Ellinor Grimmark menar att hon fick ett muntligt löfte om jobb medan representanter för sjukhuset hävdar att så inte är fallet.

En artikel i Värnamo Nyheter den 25 januari 2014 kom att få stor betydelse. I artikeln stod det att Ellinor Grimmark, som inte hade fått jobb som barnmorska i Eksjö och Jönköping, i stället skulle börja arbeta i Värnamo. Nyheten slog ned som en bomb på avdelningen.

– Innan hade jag tänkt mig en varm och omvårdande person som mötte våra patienter med respekt. Nu såg jag bara en person framför mig med en namnskylt där det stod ”Aktiv abortmotståndare”, vittnade vårdenhetschefen Lisbeth Edvinsson.

Trots den ansträngda bemanningssituationen på avdelningen bestämde de ansvariga att inte ge Ellinor Grimmark det vikariat hon hade sökt.

Dagen: Med facit i hand, ångrar du att du gjorde en DO-anmälan? Om du inte hade gjort det hade du kanske fått sommarvikariatet.

– Det här var min väg. Det finns så mycket inom vården som måste komma fram i ljuset.

Är det något speciellt du syftar på?

– Att flera chefer säger att de aldrig har träffat någon som vill ha samvetsfrihet säger väldigt mycket. Jag vet att det finns anställda som mår dåligt och att andra väljer att inte utbilda sig på grund av bristen på samvetsfrihet, svarar Grimmark.

Pläderar för flexibla lösningar

I sin slutplädering konstaterade Grimmarks juridiska ombud, advokat Jörgen Olsson, att samvetsfriheten fungerar bra i Norge och att det borde vara möjligt att på samma sätt hitta flexibla lösningar i Sverige.

Från Region Jönköpings län sa samtidigt arbetsrättsjuristen Sophie Thörne att det fallet aldrig har handlat om Ellinor Grimmarks tro. Hon förklarade vidare att det inte heller handlar om diskriminering eftersom Värnamo sjukhus ”på goda grunder” har tackat nej till Grimmark.

– Det finns ingen dom från svensk domstol eller från europeisk domstol som säger att en arbetstagare kan söka ett jobb och kräva att man bara ska få göra vissa arbetsuppgifter. Det finns däremot domar som säger tvärt om, säger Sophie Thörne till Dagen.

Dom meddelas den 12 november.

Powered by Labrador CMS