Nyheter

Han är första ateisten som styr Grekland

En 40-årig ateist har valts till premiärminister. Det är en av flera faktorer som gör valresultatet i Grekland historiskt.– Detta är en smärre revolution för ett djupt kristet land, säger journalisten Alexandra Pascalidou.

Alexis Tsipras svor i går sin ämbetsed som Greklands nya premiärminister.
Alexis Tsipras svor i går sin ämbetsed som Greklands nya premiärminister.
Publisert Sist oppdatert

Alexis Tsipras, så heter Greklands nye premiärminister. Det stod klart efter söndagens val där det vänsterextrema partiet Syriza fick 36 procent av rösterna och blev den solklara segraren. Men den stora revolutionen, åtminstone enligt vissa, är att den nye ledaren beskriver sig själv som ateist. I måndags avlade han ämbetseden, och valde en borgerlig framför en kyrklig.

”Ett djupt kristet land”

Journalisten och författaren Alexandra Pascalidou, som själv växt upp i Grekland, menar att denna omständighet är omvälvande i ett land där den grekisk-ortodoxa kyrkan genomsyrar en stor del av samhället. Mellan 95 till 98 procent av grekerna sägs tillhöra kyrkan.

– Grekland är ett djupt kristet land och detta är en smärre revolution, säger Alexandra Pascalidou till TV4 Nyhetsmorgon.

– Aldrig förr har en 40-årig ateist suttit på posten som premiärminister, som varken har gift sig eller döpt sina barn.

Alexis Tsipras blir nämligen även den förste ogifta premiärministern i Grekland, vilket många ser som en stor förändring i ett annars konservativt land. I september förra året träffade den nyvalde ledaren dock en för katolska kyrkan viktig gigant, nämligen påven. Därmed blev han Europas förste vänsterledare att träffa och samtala med Franciskus, enligt the Guardian.

– Vi kommer från olika ideologier, men vi möttes i grundläggande mänskliga värderingar, ska Tsipras ha sagt efter mötet.

– Vi kom överrens om nödvändigheten att fortsätta dialogen mellan Europas vänsterfalang och den kristna kyrkan. Det är nödvändigt att skapa en ekumenisk allians mot fattigdom, ojämlikhet och den logik som säger att marknad och vinst står över människor.

Han gjorde även ett besök på ett kloster under ett par sommardagar förra året och vissa kritiker menar att dessa båda händelser är ett desperat försök att knyta band till den mäktiga grekisk-ortodoxa kyrkan.

Förändring behövs

Fader Sosipatros är präst i den grekisk-ortodoxa församlingen S:t Georgios i Stockholm och bodde själv i Grekland fram till 2002. Han känner ingen som helst oro för det faktum att Greklands nye ledare kallar sig ateist.

– Han kan kalla sig ateist eller troende, det spelar ingen roll för hur bra han är som ledare. Det viktiga är att han respekterar kyrkan och det har jag förstått att han gör.

Sosipatros nämner Alexis Tsipras besök hos påven och även hos den ekumeniske patriarken Bartolomaios som exempel på att han vill ha en dialog med kyrkans ledare.

– För grekerna spelar det ingen roll om han har en personlig tro eller om han döpt sina barn eller inte, säger fader Sosipatros.

– Jobbar han bra för folket är det bra. Just nu är folket arbetslösa så det behövs en förändring. Vi får se hur det går.

Bildar koalition

Eftersom partiet endast fick 149 platser i parlamentet och inte 151 som krävs för egen majoritet, kommer de att bilda koalition med det lilla nationalistiska högerpartiet Oberoende greker. De båda partierna står egentligen långt från varandra ideologiskt, men är förenade i motståndet mot åtstramningspolitiken.

Ny Demokrati ser ut att få 28 procent av rösterna och 77 mandat. Tredjeplatsen står mellan det nystartade socialdemokratiska partiet Potami (Floden) och det nynazistiska Gyllene gryning, som båda får omkring 6 procent.

Powered by Labrador CMS