Nyheter

Här har Dagen gjort skillnad

Här är några exempel från tidningens historia där Dagen varit med och påverkat samhällsutvecklingen och beslut.

Här gör Dagen skillnad i dag.
Här gör Dagen skillnad i dag.

Tidningen Dagens födelse. Den 1 november 1945 kom tidningen Dagen ut med sitt första nummer. Tidningens grundare och chefredaktör pastor Lewi Pethrus ansåg att pingstväckelsen borde ha en daglig tidning. Vid årsskiftet 1945-1946 hade tidningen omkring 5 000 prenumeranter och kom ut sex dagar i veckan. I dag är upplagan 17 400.

Stöder Israel. Vid staten Israels grundande i maj 1948 var det självklart för Dagen att ställa upp för den nya staten. Lewi Pethrus såg Israel som uppfyllelsen av Bibelns profetior. Senare har Dagen poängterat att Israel är den enda demokratin i Mellanöstern.

Omskriven helbrägdagörare. I början av 1950 arrangerade Filadelfia i Stockholm en väckelse-konferens med pastor William Freeman från USA. Att Freeman bad för sjuka blev förstasidesstoff i Stockholmspressen. Dagen skrev med andra ögon om mötena. Det fick upplagan att stiga – från 13 000 exemplar 1949 till 22 900 ex 1951.

Neurosedynskandalen. När Dagen i februari 1962 vågade skriva om den så kallade neurosedynskandalen, om de fosterskador som läkemedlet Neurosedyn åstadkom, väckte artikeln enorm uppståndelse. Dagens avslöjande om medlets skador fick myndigheterna att förbjuda läkemedlet.

Väckelsefolkets röst. 1970-talet var en expansiv tid i svensk kristenhet: pingströrelsens medlemsantal ökade, Jesusväckelsen och den karismatiska väckelsen nådde Sverige, och evangelisationen var omfattande. Dagen skrev om skeendet och fungerade som väckelsefolkets röst i svensk dagspress.

Generös flyktingpolitik. Dagen har under åren pläderat för en generös flykting- och asylpolitik. Tidningen har drivit flera kampanjer och namninsamlingar. Den senaste "Skicka inte tillbaka kristna till Irak" år 2010 blev också en stor demonstration i Stockholm där flera partiledare och kyrkoledare deltog. Dagen har också medverkat till att muslimer från Iran som blivit kristna fått stanna i Sverige. Flyktingfrågan har hög prioritet i Dagen.

Dagen hindrar incest att bli fritt. Det var nära att incestparagrafen togs bort ur den svenska lagboken 1977. Samlag mellan föräldrar och barn skulle bli tillåtet, liksom sex mellan helsyskon – om båda var myndiga och överens. Men Dagen slog larm, skrev om nackdelarna med att slopa förbudet och skapade en stark opinion som fick regeringen Fälldin att låta förbudet finnas kvar.

Närradion seger för Dagen. När närradion började sina sändningar på försök på ett tiotal orter i Sverige 1979 blev det en seger för Dagen. Fram till beslutet i riksdagen 1985 om att permanenta närradion hann Dagen skriva närmare 400 artiklar i ämnet.

Nykterhetens röst i pressen. Dagen har under hela sin existens fungerat som nykterhetens röst i svensk dagspress. Tidningen har ofta intervjuat enskilda och familjer med drogproblem som upplevt livsförvandling genom kristen tro. Dagen fortsätter kampen mot drogmissbruk.

De får läsa Bibeln på skola. Under hösten 2001 ordnade läraren Tigleth Malkey frivillig bibelundervisning på Vasaskolan, en högstadieskola i Södertälje. Det gjorde succé och många elever deltog. Men efter protester från föräldrar stoppades undervisningen. När Nya Dagen skrev om det hävdes förbudet och lektionerna fick fortsätta.

Mona Sahlin ber kristna om ursäkt. I en debattartikel klumpar näringsminister Mona Sahlin ihop kristna och nazister för att utöva våld mot homosexuella. Frikyrkoledare kräver en ursäkt och när Dagen ställer statsminister Göran Persson mot väggen lovar han att tala med sin minister varpå Sahlin ber om ursäkt och skriver ett öppet brev till kristenheten.

Kyrkoprotest tvingade minister att backa. 2002 säger dåvarande integrationsminister Mona Sahlin att homosexuella måste ha rätt att gifta sig i kyrkan – annars måste de avstå sin vigselrätt. Sveriges kyrkoledare protesterar mot förslaget i Dagens spalter. Då backar Sahlin och säger att kyrkor själva får välja om de vill viga homosexuella.

Lång kamp för skolavslutningar i kyrkan. Dagen har under flera år skrivit om den heta frågan om skolavslutningar i kyrkan. År 2012 gjordes en namninsamling med närmare 80 000 namnunderskrifter som bromsade förloppet. Ministrar uttalade sitt stöd kring psalmsång, men ett förtydligande i lagen har ännu inte gått igenom. Skolavslutningar i kyrkan är okej, men skolorna lokalt bestämmer.

Powered by Labrador CMS