Nyheter
Hopp i momsfrågan – värre med avdragsrätt
Trots lite osäkra tidsramar verkar alla överens om att momsfrågan för second hand-butiker ska lösas. Värre är det med avdragsrätten för gåvor. Där står regeringen och berörda organisationer långt ifrån varandra.

– Vi vill ha så få avvikelser och avdrag som möjligt, slog Leif Jakobsson (S), vice ordförande i skatteutskottet, fast när han i går mötte ett 40-tal representanter för Cancerfonden, Frälsningsarmén och andra ideella organisationer.
Innan Leif Jakobsson tog till orda hade den kristdemokratiska riksdagsledamoten Mikael Oscarsson presenterat en ny rapport från riksdagens utredningstjänst som visar att gåvogivandet har ökat markant sedan avdragsrätten infördes 2012 samt att många av de största gåvomottagarna är oroliga för att regeringens förslag om slopad avdragsrätt ska bli verklighet.
”Ett dråpslag”
– Förslaget kändes lite som ett dråpslag, sa Maria Ros Jernberg, generalsekreterare för Frivilligorganisationernas insamlingsråd, som också konstaterade att undersökningar har visat att många svenskar är positiva till gåvoavdraget.
– Jag vill vädja till (regerings-)partierna att lyssna mer på sina väljare.
Söker argument
Sara Brodahl, insamlings- och marknadschef på Cancerfonden, berättade också att de söker efter fler hårda argument till varför avdraget inte bör tas bort.
Frågan är dock om det över huvud taget spelar någon roll. För efter att seminariebesökarna fått höra om den senaste händelseutvecklingen rörande momsregler för second hand-butiker var det Leif Jakobssons tur att tala.
Nytt tonläge
Som representant för regeringen deklarerade han att second hand-verksamheten inte bör beskattas och att finansdepartementet jobbar intensivt för att hitta en snabb lösning på problemet. Så långt var alla överens, men när han fick en fråga om avdragsrätten ändrades tonläget direkt.
– Enligt Konjunkturinstitutet fattas det 80 miljarder kronor och då är olika typer av avdrag inte rätt väg att gå. Vi ska finansiera en hel massa andra saker.
Det kategoriska uttalandet verkade överraska en del av seminariedeltagarna och Mikael Oscarsson konstaterade i sin avrundning att en stark opinion mot förslaget om slopad avdragsrätt behövs – helst innan sommaren.