Nyheter
Jana Jakob vill hjälpa människor få en bra start
– Det är lätt att bli maktlös av det som händer i världen. Men i stället för att bli förlamad känner jag att jag måste göra något. Det säger Jana Jakob, en av dem som på fredag och lördag går utbildningen till ”Medföljare”.

Hon är från Stockholm, student på Uppsala universitet och skriver på en mastersuppsats i ”Religion i fred och konflikt”. Hon delar grundtanken i projektet att svenskar har en privilegierad situation.
– Vi har inte någon ursäkt för att inte ta ansvar. Jag vill vara med och ge människor som kommer hit en bra start.
– Jag uppskattar också att det är ett interreligiöst projekt. Jag har blivit engagerad i flera sådana, både i Sverige och internationellt, säger Jana Jakob.
Det startade på Fryshuset
Det började för hennes del i ungdomsprojektet Tillsammans för Sverige på Fryshuset, som är inriktat på dialog mellan religioner. Nu finns hon bland annat med i Common Word Among the Youth, ett nätverk bestående av 100 deltagare världen över med inriktning på interreligiös dialog.
Tillsammans med en kompis har hon startat det interreligiösa tjejprojektet ”Soul Sisters” på Fryshuset, ett projekt som syftar till att skapa en inkluderande mötesplats för tjejer från olika religioner och kulturer.
Sina rötter i Tyskland
Jana Jakob har sina rötter i Tyskland, är själv protestantisk luthersk och går regelbundet till Filadelfiakyrkan i Stockholm. Hon deltar också i den senare kyrkans projekt Vinternatt, boenden för hemlösa, bland annat EU-migranter. Däremot har hon inte ännu funnits med på något asylboende.
Vad förväntar du dig att få ut av utbildningen?
– Jag tycker det ska bli så roligt. Jag har pluggat i Israel två månader, på Svenska teologiska institutet, och då kom jag i kontakt med följeslagare i Israel och Palestina. Att använda ett liknande koncept på asylboenden tycker jag är otroligt vettigt.
Jana Jakob inser att det kan uppstå problem under arbetet på asylboendena men det avskräcker inte.
– Vi vet ju att det finns en del etniska och religiösa motsättningar och det är just därför det här projektet behövs. När människor kommer från så många olika miljöer med våld och krig är det inte så märkligt.
Policy att inte missionera
Projektets policy att inte missionera om den egna tron delar hon fullt ut.
– Det är en förutsättning för att kunna göra detta, säger hon.