Nyheter

KD-samling blev en valkampanj

Örebro. De två ledande kandidaterna i kampen om att bli ny ledare för Kristdemokraterna stärkte sina positioner vid helgens stora KD-möte. Acko Ankarberg Johansson och Ebba Busch Thor är fortfarande favoriter.

Jakob Forssmed, Acko Ankarberg Johansson och Ebba Busch Thor på KD:s kommundagar.
Jakob Forssmed, Acko Ankarberg Johansson och Ebba Busch Thor på KD:s kommundagar.
Publisert Sist oppdatert

Valet av ny partiledare satte en tydlig prägel på samlingen för närmare 900 kommun- och landstingspolitiker från hela landet. Efter att Stefan Attefall, Emma Henriksson och Sara Skyttedal sagt att de inte är aktuella återstår fyra huvudkandidater.

Jämförelse med Estonia

De flesta deltagare som Dagen talade med lyfte fram någon av de två nämnda kvinnorna – eller båda två. Men när det gällde att tippa vem av dem det skulle bli var det väldigt jämnt, möjligen med en viss övervikt för Ebba Busch Thor.

Det märktes att det var viktigt för de fyra att visa upp sig. Även Penilla Gunther och Jakob Forssmed var väl synliga på konferensgolvet. Ebba Busch Thor tog chansen att lägga lite extra krut bakom orden när hon deltog i en paneldebatt:

– Det har aldrig funnits ett bättre läge för Kristdemokraterna än nu, sa hon. Och fick starka applåder.

På applåder kan man för övrigt få en viss indikation på hur åsikterna ligger till i ett parti. Så fick till exempel Lars Adaktusson kraftiga sådana när han i början av sitt föredrag markerade att Sverige bör vara öppet för flyktingar. Han jämförde med räddningsarbetet efter Estonia.

– Det var ingen som satte ett pris på sjöräddningen innan räddningsarbetet började.

”Oroande brist”

Applåder fick han också när han tydligt tog ställning för att Sverige borde införa samvetsfrihet.

– Bristen på skydd i svensk lagstiftning när det gäller rätten till samvetsfrihet är oroande. Inte minst när det gäller situationen inom sjukvården är det angeläget att vi som parti vågar agera.

Och kanske finns Adaktusson, trots sitt nej, fortfarande kvar på valberedningens lista.

– Vi har över tio förslag, säger Chatrine Pålsson Ahlgren som leder arbetet att vaska fram en ny partiledare.

Två huvudfavoriter

Som valberedningens ordförande gläds hon över det stora engagemanget i frågan. Men mängden av villiga kandidater och åsikter om dessa gör också valberedningens arbete svårare.

Även om medier och kommentatorer pekar ut två namn som favorittippade måste valberedningen arbeta förutsättningslöst. Efter 2 mars, alltså efter att valberedningens stora hearing ägt rum, vet partifolket vilka man har att välja mellan i sina nomineringar.

Hur hanterar ni dem som sagt nej?

– Det beror lite på hur vi bedömer det. Om vi kommit fram att ”Kalle Anka” vore bäst och har bäst stöd, men ”Kalle Anka” har sagt nej, då är det klart att vi tar ett varv till och frågar.

Svårt att gissa

Att få henne att säga något om vartåt det lutar är inte möjligt. Hon konstaterar:

– Alla de kandidater vi har är bra, riktigt bra. Men vem har den egenskapen eller imagen som passar för partiet just nu som ledare? Då kanske några sållas bort, men vi behöver ju vice partiledare också.

Liza-Maria Norlin var en av delegaterna på kommundagarna. Hon är politisk sekreterare i Sundsvalls kommun och tidigare riksdagsledamot. Hon tycker att det är svårt både att gissa vem det till slut blir och vem hon själv vill ha.

– Det finns flera goda kandidater och det kan komma fram ytterligare.

Har ännu inte bestämt sig

I hennes distrikt, Västernorrland, har man inte bestämt sig. Man inväntar den stora utfrågningen i mars.

Liza-Maria Norlin tycker att partiets stora utmaning just nu är att enas om att man är kristdemokrater, inte acceptera alla de epitet som sätts på olika falanger.

– Jag tror att vi skulle må bra av om vi kunde säga ”vi är kristdemokrater” och sedan bara prata om vad det betyder i konkret politik.

Powered by Labrador CMS