Nyheter

Lösning för second hand-moms sågas

Regeringens besked i momsfrågan välkomnas inte av nätverket Ideell second hand.– De är kallsinniga inför de problem vi har säger, Caroline Andermatt, vd för Myrorna, som kallar beskedet i går för ”löftesbrott”.

###
Publisert Sist oppdatert

Hon menar att finansminister Magdalena Anderssons förslag inte löser de akuta problemen. Verksamheter runt om i landet fortsätter att läggas ned på grund av momsbesluten, hävdar hon. Caroline Andermatt ser beskedet i går som ett löftesbrott från finansministerns sida.

Det var vid ett möte mellan finansdepartementet och företrädare för nätverket Ideell second hand som både en kortsiktig och en långsiktig lösning presenterades.

Vara mer pragmatisk

Det är den kortsiktiga delen i regeringens förslag som nätverket är kritiskt mot. Den betyder att de ideella butiker som omfattas av momsplikten tvingas betala in den i år, men att den kommer att kunna återbetalas, i bidragsform. Det kommer tidigast att ske i december.

– Snart är vi inne i maj, vi ska under sju månader ställa om hela vår apparat, få våra volontärer att börja registrera moms, investera i kassasystem och betala in pengar till staten för att eventuellt få tillbaka något i december. Men vi har verksamhet här och nu. Jag tycker att man hade kunnat vara mer pragmatisk, säger Caroline Andermatt till Dagen.

Samtidigt är hon positiv till att det finns ett förslag till långsiktig lösning, som skulle kunna gälla från januari 2016. Enligt den planen är momsplikten då undanröjd genom ny lagstiftning.

– Det känns positivt. Sedan måste det säkerställas att den verkligen håller långsiktigt.

– Men när det gäller här och nu-perspektivet fick vi inga positiva besked. Där är det lagt kort som gäller. Momsen ska betalas in. Där är vi oerhört besvikna, säger Carolina Andermatt.

Utan pengar, ingen verksamhet

Magnus Lundén, enhetschef på Röda Korset Sverige:

– Vår verksamhet bygger på att de pengar som kommer in omsätts direkt i social verksamhet. Och kommer inga pengar in blir det ingen verksamhet. Nu väljer finansdepartementet att låta staten dra in pengarna i stället för att organisationerna får arbeta med dem.

Han tycker att det borde ha funnits en annan lösning under de sju månader som återstår av 2015, till exempel anstånd med inbetalning.

Kraftig kritik på mötet

Statsekreterare Charlotte Svensson säger till Dagen att hon förstår att många är otåliga men betonar att regeringen måste hitta en lösning som fungerar.

– Det handlar om att hitta ett system som fungerar innan lagstiftningen är på plats. Och den kommer att gälla med någon form av retroaktivitet från första januari.

Hon konstaterar att kritiken på mötet var kraftig mot den kortsiktiga lösningen, men säger också att departementet fått flera värdefulla inspel och ett bra underlag för att jobba vidare.

Om ett par veckor möts parterna igen och då kan ett färdigt förslag finnas.

Powered by Labrador CMS