Nyheter

Minister hyllar kyrkornas arbete med EU-migranter

På samma sätt som koppleri är förbjudet vill regeringen lagvägen försöka komma åt att personer tjänar pengar på andras tiggande. Regeringen välkomnar också kyrkornas och frivilligorganisationernas stora engagemang för utsatta EU-migranter.

Morgan Johansson, Åsa Regnér och Alice Bah Kuhnke.
Morgan Johansson, Åsa Regnér och Alice Bah Kuhnke.
Publisert Sist oppdatert

Vid en pressträff i går presenterade tre ansvariga ministrar ett åtgärdspaket för hur regeringen tänker bekämpa utsatthet och tiggeri.

Ansvaret för EU-medborgare som tigger vilar främst på ursprungsländerna, däribland Rumänien och Bulgarien, betonade barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Sverige inleder därför ett samarbete med Rumänien som bland annat ska investera i barn och unga människor.

– Barn ska få förskola och skola, vuxna ska få hjälp att etablera sig på arbetsmarknaden och vi ska ge stöd till företagande. Vi tror att kombinationen av åtgärder är verkningsfull och syftet är att utsattheten och tiggeriet ska minska och på sikt upphöra, säger Åsa Regnér som svar på Dagens fråga vilken av de föreslagna åtgärderna hon anser är viktigast.

Tre saker oacceptabla

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill inte förbjuda tiggeri och vill inte heller se vad han kallar för ”lösdriverilagstiftning”.

– Men det finns tre inslag vi inte kan acceptera: Om de människor som tigger utnyttjas och exploateras, om det växer upp hundratals spontana bosättningar på allmän, privat eller kommunal mark, och trakasserier och våld mot de människor som ber om pengar.

Utnyttja tiggare inte förbjudet

I dag är det inte förbjudet att tjäna pengar på någon annans tiggande. En lucka i lagen som regeringen vill att den pågående människohandelsutredningen ska undersöka om den går att täta juridiskt. Ungefär på samma sätt som koppleri är för­bjudet.

– Om det finns en möjlighet att utnyttja svaga människor så finns det alltid de som vill göra det och då tycker jag att lagstiftaren ska inrikta sig på det, säger justitieministern.

Vidare ska det bli lättare att avhysa personer som olovligt slagit läger på allmän eller privat mark. 300 sådana bosättningar finns i dag i Sverige, enligt Morgan Johansson.

Förutom tydligare regler i Sverige aviserar regeringen ökad samverkan inom EU, särskilt med Rumänien och Bulgarien, de två länder varifrån de flesta tiggarna i Sverige kommer. Regeringen lovar bland annat att driva på EU:s arbete med romsk inkludering i hemländerna.

Hjälp av frivilligorganisationer

Ett tredje område som ska stärkas är nära samarbete med civilsamhällesorganisationer.

– Frivilligorganisationer är kanaler för många människors engagemang, konstaterade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och flera gånger under presskonferensen återkom Åsa Regnér till kyrkornas insatser, något hon är mån om att inkludera när hon pratar om arbetet för utsatta människor.

– Det finns ett jätteengagemang från frivilligorganisationer, kyrkor och samfund att stödja utsatta människor och prata seriöst om de här frågorna, säger Åsa Regnér och förklarar att regeringens samordnare i dessa frågor redan inkluderat dessa i sina lokala nätverk.

På vilket sätt kan kyrkorna få konkret stöd av er i sitt arbete med EU-migranter?

– De kan söka bidrag från den så kallade Fead-fonden, EU-pengar som för Sveriges del är cirka 50 miljoner kronor. Det är pengar som är programmerade för frivilligorganisationer som jobbar med de här människorna.

Har du någon särskild hälsning till kyrkorna gällande detta arbete?

– Ja. Jag har ofta kontakt med dem när jag reser. Många kontaktar mig och jag är glad över de kontakterna för det är kunniga, insiktsfulla, medmänskliga kontakter som vill bidra. Jag vill tacka för det, säger Åsa Regnér till Dagen.

Powered by Labrador CMS