Nyheter
"När ideella organisationer lämnar stannar religiösa kvar"
I veckan hålls FN:s första humanitära toppmöte i Istanbul. Bland de cirka 5 000 deltagarna fanns många kristna representanter.

En av organisationerna på plats är Act Alliance, där bland annat Svenska kyrkan och Diakonia ingår.
När kyrkalliansens generalsekreterare John Nduna talade vid ett rundabordssamtal poängterade han att det krävs ett större engagemang från lokala och nationella organisationer om fokus för världens humanitära insatser ska flyttas från att "ge hjälp" till att "få slut på nöden".
– Act Alliance är en del av de samhällen som vi försöker hjälpa. Vi blir uppmuntrade av att se löften som inspirerar till förbättrade lokala system, ökar genuint samhällsengagemang liksom viljan hos lokala, nationella och internationella aktörer att komplettera varandra, sa han enligt Anglican Communion News Service (ACNS).
Act Alliance har en akutfond som med kort varsel kan tas i bruk. Men med tanke på situationen i världen har organisationen fattat beslut om att omstrukturera fonden. Tanken är att den ännu tydligare ska få en lokal prägel.
– Vi kommer att inspirera till ännu större investering i akutberedskap, katastrofminimering och motståndskraft. Vi kommer att arbeta med samhällen för att förbereda dem på kriser, inte bara att reagera, sa John Nduna.
Enligt ACNS är detta ett budskap som fler konferensdeltagare sprider i social medier. "När ideella organisationer lämnar stannar religiösa kvar", skrev till exempel Bonnie Evans-Hill, anglikansk präst och medlem i Anglican Inter Faith Network på Twitter.
Hur ska det rekordhöga antalet flyktingar i världen fördelas mer rättvist? Och kan det humanitära arbetet bli mer effektivt och säkert?
Det är några av frågorna som diskuteras på toppmötet i Istanbul.
– Ökande orättvisor, klimatförändringar, vattenbrist, urbanisering, kamp om naturresurser och spridningen av extremism kommer att utsätta miljoner för fara under de kommande åren. Vi behöver ett humanitärt system som kan hantera de här ökande behoven, sa den filippinska kardinalen Luis Antonio Tagle som också leder den katolska hjälporganisationen Caritas Internationalis.
I likhet med John Nduna hävdar Luis Antonio Tagle att religiösa organisationer kan spela en nyckelroll.
– Trots att lokala organisationer, däribland trosbaserade grupper, erbjuder nätverk av infrastruktur som kan fungera som skydd, omvårdnad och utbildning innebär dagens humanitära system att givare inte känner igen dem, sa kardinalen enligt ett pressmeddelande från Caritas.
Luis Antonio Tagle talade under toppmötet vid en särskild samling om religiöst engagemang i humanitära frågor.
– Om givare vill nå fler människor med bättre kvalitativ hjälp måste de använda sig av verktyg som finns redo och som är tillgängliga. FN:s humanitära toppmöte innebär möjligheten att förändra det rådande systemet genom att ge lokala organisationer deras rättmätiga plats vid bordet.
Besluten som fattas under toppmötet är ickebindande för FN:s medlemsstater och kritikerna menar att samlingen är ett spel för galleriet. Bland annat har Läkare utan gränser valt att bojkotta mötet.
– Ord räcker inte för att lösa de eskalerande behoven hos människor vars liv fördärvas av kriser. Toppmötets framgång är beroende av hur energiskt vi tillsammans agerar utifrån löftena som vi fattar beslut om, sa Loretta Minghella, chef för Christian Aid som ingår i Act Alliance, till BBC News inför toppmötet.