Nyheter
Nu tar Ulf Bjereld över Tro och solidaritet
På lördag får Socialdemokraternas sidoförbund för troende en ny förbundsordförande. Statsvetaren Magnus Hagevi menar att Tro och solidaritet har en hel del likheter med Humanisterna.

Sakfrågor och inkomna motioner får ursäkta. Räkna med att ljuset kommer att lysa starkast på Ulf Bjereld, då han på lördag kommer att väljs till ny förbundsordförande för Tro och solidaritet, under helgens stundande årsmöte.
Ledarskapet viktigt
Får det någon större betydelse för svensk politik? Frågan riktas till Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet, och expert på religionens roll inom svensk politik.
– För Tro och solidaritet kan det nog ha rätt stor betydelse. Det är en ganska liten organisation, och då är ledarskapet viktigare än i stora organisationer med flera olika maktcentrer.
Magnus Hagevi tror också att det personliga engagemanget hos en ledare kan få stor betydelse när det gäller vilka frågor som ett sidoförbund till Socialdemokraterna ska fokusera på.
– Tro och solidaritet har haft ett stort engagemang i Mellanösternkonflikten, och det har Ulf Bjereld också, så där kommer de nog att fortsätta engagera sig. Han har också varit intresserad av yttrandefrihetsfrågor i den digitaliserade tidsåldern, och det är kanske något som kommer att lyftas mer.
Vilken roll spelar Tro och solidaritet i svensk politik?
– Min bedömning är att de spelar en liten roll. De har en adjungerad post i partistyrelsen, som är omdiskuterad. Det är en liten organisation med cirka 3 000 medlemmar, och deras verksamhet i landet tror jag inte är så omfattande, säger Magnus Hagevi.
– Samtidigt har de en hög medial närvaro för att vara en så liten organisation. På så sätt liknar de Humanisterna, som är engagerade i sociala medier och som har medialt framgångsrika personer.
Ulf Bjereld är ett sådant namn, som statsvetare får han ofta kommentera svensk inrikespolitik, och Magnus Hagevi tror att det kan bidra till ett ökat intresse kring organisationen.
En lobbyorganisation
Men allt handlar inte om Ulf Bjereld. I skuggan av valet av ny förbundsordförande ska en hel del politik avhandlas också under helgens årsmöte. 25 motioner har kommit in. Det handlar om allt från interna organisationsfrågor till världspolitik.
Har de makt att driva igenom sina frågor?
– Nej, inte alls. Det här är en organisation som kan lobba för sina synpunkter inom socialdemokratin. I det sammanhanget brukar Tro och solidaritet uppfattas stå långt till vänster.
Hur då?
– Man har puffat på för ett erkännande av Palestina, man puffar på för en mer öppen flyktingpolitik, man har uttryckt misstänksamhet mot privatiseringar. Jag uppfattar dem som mer åt vänster, och jag gissar att det är så de ser sig själva.
Bara en motion handlar om Socialdemokraternas hjärtefråga, jobben. Är det förvånande?
– Nej, egentligen inte. Det här är en organisation för religiösa socialdemokrater, och de tar upp frågor som står dem närmast. De kanske inte har några andra lösningar på jobbfrågan än partiledningen heller.