Nyheter

Nyanlända flyktingar får lära sig om religionsfrihet

Nyanlända flyktingar får nu möjlighet att lära sig mer om religion i Sverige, om vad religionsfrihet innebär och om hur religiösa samfund samverkar i Sverige.

Elias Carlberg, samordnare på interreligiösa rådet.
Elias Carlberg, samordnare på interreligiösa rådet.
Publisert Sist oppdatert

”Religion, religionsfrihet och trossamfund i Sverige” heter foldern, som tagits fram av Sveriges interreligiösa råd och Nämnden för statligt stöd till trossamfund, SST. Den har översatts till engelska, dari, arabiska och tigrinja och skickas under augusti månad ut både till trossamfundens föreningar och församlingar och till Migrationsverket och asylboenden.

– Tanken är att den ska finnas på många olika ställen dit nyanlända kommer, som asylboenden och Migrationsverkets olika kontor, säger Elias Carlberg, samordnare för Sveriges interreligiösa råd.

Frihet från tvång

”I Sverige är religionsfrihet en rättighet inskriven i grundlagen”, står det i början av foldern, som också räknar upp något av det viktigaste som ingår i religionsfrihet: Frihet att välja, byta och lämna sin religion; frihet att utöva en religion; frihet från tvång att inte ha en religion; frihet från tvång att ha en religion.

Läsaren får också veta att Sverige länge dominerades av en religion och ett samfund, Svenska kyrkan, och hur detta förändrades under 1900-talet.

”I internationella jämförelser lyfts Sverige i dag fram som ett samhälle där religionen inte spelar så stor roll för många människor. Detta är delvis korrekt. Men det är också viktigt att komma ihåg att det finns ett stort religiöst engagemang och många aktiva trossamfund i Sverige”, står det.

Volontärer ska utbildas

– I texten återkopplar vi till de mänskliga rättigheterna och demokrati, och berättar om det ganska unika interreligiösa arbete som finns i Sverige. Dessutom finns kontaktuppgifter till nästan alla trossamfund i landet, säger Elias Carlberg.

Foldern är en av två större satsningar gentemot asylsökande som Sveriges interreligiösa råd engagerar sig i. Den andra är projektet Medföljare, som går ut på att utbilda volontärer som ska finnas på plats på asylboenden.

– Jag tror att båda satsningarna är viktiga för att öka acceptansen och förståelsen för andra bland asylsökande, men också för att visa på ett välkomnande till Sverige, säger Elias Carlberg.

Powered by Labrador CMS